Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 1η ανάμεσα στις 13 ελληνικές Περιφέρειες,  με στόχο την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της βιο-οικονομίας στην περιφερειακή οικονομία ενημερώνει το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια πρόκληση των έντονων περιβαλλοντικών πιέσεων, ο ΟΗΕ με τη δημιουργία της Ατζέντας 2030 και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χάραξη πολιτικών με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ωθούν τα κράτη, αλλά και τις Περιφέρειες στο να σχεδιάσουν και να μεταβούν σε νέα ανθεκτικά αναπτυξιακά  μοντέλα.

Η κυκλική οικονομία συνεισφέρει σημαντικά στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις της, αναδύονται νέες αγορές, ενώ οι επιχειρήσεις εξοικονομούν πόρους και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η επανάχρηση, η ανακύκλωση και η ανακατασκευή προϊόντων με συνδυαστική υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών μπορούν να αποτελέσουν πηγή καινοτομιών και να τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ήδη, σε κάποια γωνιά του κόσμου, ο καφές που πίνουμε μετατρέπεται σε σκυρόδεμα ή σε ένα νέο ποδήλατο, ενώ αλλού τα απόβλητα της ελιάς και του ελαιόλαδου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ασφαλτοστρώματος και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Σε ένα-όχι και τόσο απίθανο- μέλλον, τα νυφικά μας θα είναι φτιαγμένα από ροδάκινα, οι τσάντες μας από λουλούδια, ενώ από το κρύο θα μας προστατεύουν οικολογικές γούνες από λαχανικά!

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σχεδιάσει και προωθεί την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στο περιφερειακό παραγωγικό της σύστημα. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Interreg  “CESME” και “BIOREGIO” η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναπτύξει δύο στρατηγικές σχετικές με την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της βιο-οικονομίας στην περιφερειακή οικονομία, γεγονός που της δίνει  την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, με τον υψηλότερο αριθμό Σχεδίων Δράσης για την ανάπτυξη Βιο-οικονομίας, σύμφωνα με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Έκθεση “Bioeconomy strategy development in EU regions” του 2022.  

Παράλληλα, η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) έχει αναδείξει την Κυκλική Οικονομία ως περιφερειακή εξειδίκευση, η οποία χρήζει εστίασης σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “BioTech4food”, που αποτελεί μια σημαντική δράση του δικτύου “Ingredients For Circular Economy (I4CE)”, προωθεί την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας μεταξύ βιοτεχνολογίας και αγροδιατροφής.

Αξιολογώντας το οικοσύστημα της Περιφέρειας, η δραστηριοποίηση 1.323 επιχειρήσεων στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στην Κεντρική Μακεδονία, των οποίων τα υπολείμματα μπορούν εν δυνάμει να αξιοποιηθούν για δημιουργία βιώσιμων μονάδων προϊόντων κυκλικής οικονομίας, αλλά και ο οριζόντιος χαρακτήρας του τομέα, που του επιτρέπει να επηρεάσει και άλλες βιομηχανίες προτεραιότητας της Περιφέρειας (κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, τρόφιμα, υλικά, πράσινος τουρισμός), αποτελούν  ελπιδοφόρα στοιχεία για τη μελλοντική περαιτέρω ενίσχυσή του και τη μετάβαση σε ένα πράσινο περιφερειακό  παραγωγικό μοντέλο.

Οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στην Κυκλική Οικονομία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέχρι τις 23 Ιουλίου 2024, στην Πρόσκληση  με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας», του Προγράμματος  ‘Κεντρική Μακεδονία’ 2021-2027.

Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν:

– στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

Αρχική Σελίδα

– στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων

https://horizonscanning.io

– και στα social media

https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia

 και

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

– 2313319668 (Σταύρος Μαντζανάκης)

-2313319667 (Xριστίνα Λαγκάνη, Ελίζα Σαββοπούλου)

– 2313319705 (Γουλάπτση Μαρία)

καθώς και στο e-mail: info@ris3rcm.eu

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]