Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Υπ. Οικονομικών προς Κοτίδη: Αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η εξαίρεση τμήματος αιγοπροβατοτρόφων από το de minimis

Στην ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης κ. Κοτίδη Βασιλείου με θέμα: « Δημιουργία συνθηκών οικονομικής ασφυξίας λόγω της εξαίρεσης τμήματος αιγοπροβατοτρόφων από την χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) λόγω εγκλεισμού των ζώων, ως απόρροια των ζωονόσων και του αυξημένου κόστους ζωοτροφών», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θανάσης Πετραλιάς, ως εξής:

« Σχετικά με την υπ’ αρ. πρωτ. 8219/27.08.2025 ερώτηση  που κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Κοτίδης, αναφορικά με την εξαίρεση τμήματος αιγοπροβατοτρόφων από την χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), σας πληροφορούμε ως κάτωθι:

Η υποδεικνυόμενη στην ανωτέρω ερώτηση, κοινή υπουργική απόφαση με θέμα «Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας σε παραγωγούς που διατηρούν εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2013/1408 (L352/9 18.12.2013), όπως ισχύει», υπογράφηκε εκ μέρους μας τον Αύγουστο 2025 (ΦΕΚ Β ́ 4202), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για την εξέταση της δυνατότητας και του τρόπου αντιμετώπισης των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις προτεινόμενες διατάξεις.

Το θέμα που τίθεται στην εν λόγω ερώτηση, αναφορικά με τη διεύρυνση των δικαιούχων ενίσχυσης, συνιστά ρύθμιση επί της ουσίας και ανάγεται αποκλειστικά στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία επανεξέτασης των σχετικών προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης. Ομοίως και οι απαντήσεις στα τεθέντα ερωτήματα, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του ως άνω Υπουργείου.

Περαιτέρω, ήδη έλαβε χώρα τροποποίηση της υπ ́ αριθμ. 208989 κυα (Β ́ 4202/1-8-2025), με διεύρυνση των προς αποζημίωση δικαιούχων, δυνάμει της υπ ́ αριθμ. 219839 τροποποιητικής απόφασης (Β ́ 4485/20-8-2025).

Ειδικότερα με την ανωτέρω απόφαση, το άρθρο 2 παρ.1γ ́ της αρχικής απόφασης, τροποποιήθηκε και καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης και αιγοπροβατοτρόφοι που απώλεσαν ζωικό κεφάλαιο το 2024 λόγω ζωονόσων, με την προϋπόθεση να μην έχουν καταστεί δικαιούχοι αποζημίωσης για ζωοτροφές που είχαν προμηθευτεί δυνάμει της αριθμ. 59322/2693/5-3-2025 (Β ́1011) κυα.

Τέλος, σε περίπτωση σύνταξης και επίσπευσης νέου σχεδίου κυα, τροποποιούμενου ως προς τους δικαιούχους, πριν από την αποστολή του για σύμπραξη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το επισπεύδον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της προκαλούμενης δαπάνης, κατ ́ επιταγή του ν.4270/2014 και του π.δ. 80/2016».

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]