Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ – Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων της Μ. Ασίας

Στις 13/9/1922 ( τι τραγική ημερολογιακή σύμπτωση φέτος) ξημέρωσει η αποφράδα ημέρα της πυρπόλησης της θρυλικής Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, της ΣΜΥΡΝΗΣ !

Είναι από τις πιο θλιβερές επετείου της νεότερης ιστορίας μας, που οι ιστορικοί την παρομοιάζουν με την Αλωση της Πόλης και την Πτώση του Βυζαντίου!!

Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι ΜΟΝΟ θέμα απώλειας μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης!

Ο Ελληνισμός διωγμένος από τις αλησμόνητες πατρίδες έχασε ένα κομμάτι της ύπαρξης της φυλής μας.

Γκρεμίστηκαν όνειρα αιώνων,ελπίδες πίστη και μοχθοι των προγόνων μας που έζησαν εκεί επί χιλιετηρίδες !

Εξ άλλου αυτός ήταν ο στόχος του Κεμάλ και του νεοτουρκικού εθνικισμού : Να εξοντώσει τα 2.5 εκατ

Ελλήνων που αποτελούσαν την δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ! Ήταν τόσο το μίσος του Κεμάλ εναντίον της φυλής μας, που ένα χρόνο μετά ,στις 13/8/1923 , σε μια δημόσια ομιλία του ο Γενοκτόνος και Μακελάρης Τούρκος ομολόγησε: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΜΕ !!

Εκατό χρόνια μετά, εμείς οι απόγονοι της πρώτης γενιάς προσφύγων δεν θα επιτρέψουμε την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ! Δεν θα επιτρέψουμε την Λήθη αντί της Μνήμης ! Η Βουλή των Ελλήνων του 1998 καθιέρωσε την 14 Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού για τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων της Μ.Ασίας που δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν !

Ας ενώσουμε η Πολιτεία και οι Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων τους Αγώνες για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ,ως ελάχιστος ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ για τους νεκρούς και τους ξεριζωμένους μας !

Αυτό επιβάλλεται απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις και τα αναθεωρητικά σχέδια του Σουλτάνου !

Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα στην αυριανή επέτειο να θυμόμαστε ότι : ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ!!

Εκ του Δ.Σ

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]