Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… στις 13 Μαΐου

Στην Ελλάδα

• 1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στη Μάχη του Βαλτετσίου άνοιξε τον δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατηγικού κέντρου της Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και άλλους οπλαρχηγούς.
• 1883: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανικολάου, Έλληνας γιατρός και ερευνητής, γνωστός για την ανακάλυψη του «Τεστ Παπ», που συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
• 1912: Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποίησε την πρώτη στρατιωτική πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Φάρμαν.
Στον κόσμο
• 1846: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν επίσημα πόλεμο στο Μεξικό, ξεκινώντας τον Μεξικανο-Αμερικανικό Πόλεμο.
• 1940: Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, στην πρώτη του ομιλία ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να προσφέρω παρά μόνο αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα».
• 1981: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τραυματίστηκε σοβαρά από πυροβολισμούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.
• 1989: Χιλιάδες φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Γεννήσεις
• Στίβι Γουόντερ (Stevie Wonder) (1950): Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης, εμβληματική μορφή της soul και R&B μουσικής.
• Ρόμπερτ Πάτινσον (Robert Pattinson) (1986): Βρετανός ηθοποιός, γνωστός από τη σειρά ταινιών «Twilight».
• Ντένις Ρόντμαν (Dennis Rodman) (1961): Αμερικανός πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, με το ιδιόρρυθμο στυλ, γνωστός για την άμυνα και τα ριμπάουντ.
• Ρομέλου Λουκάκου (Romelu Lukaku) (1993): Βέλγος ποδοσφαιριστής, επιθετικός της εθνικής ομάδας και συλλόγων της Ευρώπης.
Θάνατοι
• Γκάρι Κούπερ (Gary Cooper) (1961): Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ, γνωστός για ρόλους σε ταινίες όπως «High Noon».
• Φρίντγιοφ Νάνσεν (Fridtjof Nansen) (1930): Νορβηγός εξερευνητής, επιστήμονας και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης.
Παγκόσμιες Ημέρες
• Παγκόσμια Ημέρα Κοκτέιλ (World Cocktail Day): Γιορτάζεται η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του όρου «cocktail» το 1806.
• Διεθνής Ημέρα Χούμους (International Hummus Day): Ξεκίνησε το 2012 για να προωθήσει την αγάπη για το χούμους και τη διαπολιτισμική ενότητα.

• Εθνική Ημέρα Μηλόπιτας (National Apple Pie Day): Αφιερωμένη στο παραδοσιακό αμερικανικό γλυκό. 
Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]