Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… στις 10 Ιουλίου

Ελλάδα:

• 1825: Οι Έλληνες, με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νικούν τον τουρκικό στρατό στη Μάχη των Μύλων της Αργολίδας, αποτρέποντας την προέλαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.
• 1837: Θεμελιώνεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.
• 1913: Ο Ελληνικός Στρατός, μετά τις νίκες στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, εισέρχεται στην Ξάνθη.
• 1943: Διαδήλωση του λαού της Αθήνας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Χιλιάδες Αθηναίοι διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση των δυνάμεων κατοχής και της δοσιλογικής κυβέρνησης να στείλουν Έλληνες εργάτες στη Γερμανία. Η διαδήλωση καταστέλλεται βίαια, αλλά η επιστράτευση ακυρώνεται.
• 1981: Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), σηματοδοτώντας την πλήρη ένταξή της.
• 2007: Καταστροφικές πυρκαγιές ξεσπούν στην Ελλάδα, κυρίως στην Πελοπόννησο, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και θύματα.
Διεθνή:
• 1212: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει το Λονδίνο.
• 1890: Το Ουαϊόμινγκ γίνεται η 44η πολιτεία των ΗΠΑ.
• 1940: Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας (Battle of Britain), μια μεγάλη αερομαχία μεταξύ της γερμανικής Luftwaffe και της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
• 1973: Οι Μπαχάμες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
• 1985: Το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» βυθίζεται στο λιμάνι του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας από πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
Γεννήσεις:
• 1509: Ο θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος γεννιέται στη Νουαγιόν της Γαλλίας, κεντρική μορφή της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης.
• 1830: Καμίλ Πισαρό, Γάλλος ζωγράφος, από τους ιδρυτές του ιμπρεσιονισμού.
• 1920: Οουεν Τσάμπερλεϊν, Αμερικανός φυσικός, βραβείο Νόμπελ Φυσικής 1959.
• 1954: Νιλ Τέναντ, Άγγλος μουσικός (Pet Shop Boys).
• 1969: Γέροντας Εφραίμ Βατοπεδινός, Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου.
Θάνατοι:
• 138: Αδριανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας.
• 1851: Λουί Ζακ Μαντέ Νταγκέρ, Γάλλος καλλιτέχνης και φυσικός, πρωτοπόρος της φωτογραφίας.
• 1989: Μελ Μπλανκ, Αμερικανός ηθοποιός φωνής (φωνή των Looney Tunes).
• 2015: Ομάρ Σαρίφ, Αιγύπτιος ηθοποιός.

• 2019: Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ο τελευταίος εν ενεργεία πρόεδρος της Τυνησίας, πεθαίνει εν ενεργεία. 
Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]