Toυ Μάκη Δημητράκη
Ο Απόστολος Παύλος κατά την πρώτη του αποστολική πορεία στην Ελλάδα μετά τη Βέροια επισκέφθηκε την Αθήνα όπου δίδαξε «τω αγνώστω Θεώ» όπως χαρακτήρισε τη νεοιδρυθείσα θρησκεία του Χριστού.
Το κήρυγμα του Παύλου στην Πνύκα παρακολούθησαν πολλοί Αθηναίοι και ανάμεσά τους ο Αεροπαγίτης Διονύσιος που ανήκε στην ανώτερη πνευματική και κοινωνική τάξη της Αθήνας.
Ο Διονύσιος γεννημένος στην Αθήνα την πρώτη δεκαετία του 1ου μ.Χ. αιώνα, καταγόταν από πλούσια ειδωλολατρική οικογένεια και οι γονείς του φρόντισαν για τις σπουδές του, τις οποίες μετά την Αθήνα συνέχισε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου όπου πήγε το 33 μ.Χ.
Διακρίθηκε για τη φιλοσοφική του κατάρτιση και τη βαθιά του καλλιέργεια γι’ αυτό οι συμπατριώτες του τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν. Του πρότειναν μάλιστα μία θέση στο σώμα του Αρείου Πάγου που αποτελείτο από εννέα «σοφούς» που είχαν σαν αποστολή τους την απόδοση της δικαιοσύνης.
Με την ιδιότητα του Αρεοπαγίτη ο Διονύσιος γνώρισε τον Παύλο τον οποίο προσκάλεσε στο σπίτι του για να μάθει περισσότερα για τη «νέα πίστη». Μαγνητίσθηκε από τον λόγο του και αποφάσισε να τον «ακολουθήσει». Ζήτησε μάλιστα από τον Παύλο να βαπτισθεί όπως και όλη η οικογένειά του ενώ αμέσως τον μιμήθηκαν και αρκετοί συμπατριώτες του.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Διονύσιος έγινε ο πρώτος Επίσκοπος της Αθήνας ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή διαδέχθηκε τον Ιερόθεο.
Ως Επίσκοπος αφιερώθηκε «ψυχή τε και σώματι» στην Εκκλησία του Χριστού. Περιόδευσε σε αρκετά μέρη όπου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο. Ερμήνευσε ιερές γραφές και κατέχοντας σπουδαία μόρφωση επιδόθηκε στη συγγραφή πολλών θεολογικών κειμένων τα οποία δυστυχώς σήμερα δεν σώζονται.
Είχε μαρτυρικό θάνατο τα χρόνια του αυτοκράτορα Δομιτιανού (81-96) και μαζί του μαρτύρησαν οι δύο μαθητές του Ελευθέριος και Ρουστικός.
Είναι πολιούχος της Αθήνας και σαν Αρεοπαγίτης που υπήρξε θεωρείται προστάτης των Δικαστών, Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων και γενικά των Νομικών. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα τιμάται η Αγία Δάμαρις, η πρώτη Αθηναία που πίστεψε στο Λόγο του Παύλου μαζί με τον Διονύσιο.
Μέρη της κάρας του Αγίου και οστά του βρίσκονται σε μοναστήρια του Αγίου Όρους. Ο ναός του Πολιούχου της Αθήνας βρίσκεται στο Κολωνάκι και ο μεγαλοπρεπή ναός εγκαινιάσθηκε το 1931 στη θέση άλλου που κατεδαφίστηκε το 1900.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως με το όνομα Διονύσιος υπάρχουν περί τους 16 Άγιοι που η Εκκλησία μας τιμά με πιο «γνωστούς» τον Ζακύνθου που τιμάται στις 17/1 και 24/8 και τον «εν Ολύμπω» που ασκήτεψε στη Βέροια και τη γύρω περιοχή και του οποίου τη μνήμη τιμούμε στις 23 Ιανουαρίου.







