Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Καθηλωτική Όπερα στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας: “Lamento – Του Έρωτα και του Θρήνου”

Μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, όπου παρουσιάστηκε η καθηλωτική οπερατική παράσταση “Lamento – Του Έρωτα και του Θρήνου”, σε σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνογραφία και ενδυματολογία του διεθνούς φήμης σκηνογράφου κ. Τάσου Πρωτοψάλτου.

Η παράσταση συνδιοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, παρουσία των Βουλευτών Ημαθίας κας Στέλλας Αραμπατζή και κ. Τάσου Μπαρτζώκα, του Δημάρχου Νάουσας κ. Νίκου Κουτσογιάννη, της Αντιδημάρχου κας Ταμάρας Λογγινίδου, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, αλλά και πλήθους πολιτών και επισκεπτών.

Την παράσταση παρακολούθησαν επίσης καθηγητές και ερευνητές που συμμετέχουν στην 15η Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Περί φύσεως και θεωρίας, και του Ενός του αρχαίου φιλοσόφου Πλωτίνου», η οποία φιλοξενείται στη Νάουσ. Χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Γεωργία Στρατούλη, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Δρ. Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, καθώς και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του Αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας, του τόπου όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει μέσα από άριες του 17ου και 18ου αιώνα σε μια συναρπαστική αναδρομή δύο αιώνων στην ιστορία της όπερας, με έργα σπουδαίων συνθετών όπως οι Handel, Monteverdi, Purcell, Giacomelli, Vivaldi, Lully και Cesti. Υψηλό δράμα, έντονη συγκίνηση, τολμηρή φωνητική γραφή και ατμοσφαιρικά μουσικά περάσματα συνέθεσαν μια ατμόσφαιρα βαθιά συνδεδεμένη με την αρχαία ελληνική μυθολογία και γραμματεία, αναδεικνύοντας τον δεσμό της όπερας με το πνεύμα και τον πολιτισμό της κλασικής αρχαιότητας.

Η σκηνογραφία αποτέλεσε φόρο τιμής στο φυσικό κάλλος του χώρου της Μίεζας, μέσα από μια τοποειδική προσέγγιση όπου κυριάρχησαν το φως και το φυσικό τοπίο, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε η αναβίωση του ιστορικού κοστουμιού που είχε φορέσει η Μαρία Κάλλας για την παράσταση “Ιφιγένεια εν Ταύροις” στη Σκάλα του Μιλάνου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας μονωδού.

Σημαντική συμβολή στην παράσταση είχαν όλοι οι συντελεστές:
Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Τάσος Πρωτοψάλτου
Θεώρβη: Νίκος Παναγιωτίδης
Σοπράνο: Βιργινία Γκαϊντατζή
Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Πρωτοψάλτου, Θεόφιλος Πρωτοψάλτου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκη Κίτσιου
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Δόμνα Σαριτσόγλου
Κατασκευή Σκηνικού: Γρηγόρης Πασχαλίδης
Κατασκευή Κοστουμιού: Ευδοκία Κουρκουτά
Δημιουργία Βίντεο Προώθησης: Νίκος Μότσιος

Η βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας απέδειξε για ακόμη μια φορά πως η τέχνη, όταν συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία, μπορεί να αγγίξει τις ψυχές και να αναδείξει τον ανεκτίμητο πλούτο της τοπικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]