Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ανάσχεση της πρωτοφανούς εγκληματικότητας με το νέο Ποινικό Κώδικα

Η εξέλιξη του εγκλήματος πάντα προηγείται του νόμου, ο οποίος ακολουθεί και προσαρμόζεται στις μεταλλάξεις της εγκληματικής δραστηριότητας. Παρά το γεγονός ότι ο Ποινικός Κώδικας αναθεωρήθηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν επιτακτική ανάγκη για νέα αναθεώρηση μετά και τις επανειλημμένες εγκληματικές εξάρσεις τον τελευταίο χρόνο, κάτι στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εξάλλου υπήρχε άλλη φιλοσοφία στην προηγούμενη αναθεώρηση, με μια προσπάθεια χαλάρωσης των ποινών, κάτι που φαίνεται ότι δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα και η ανάγκη για αυστηροποίηση ειδικά στα ειδεχθή εγκλήματα είναι άμεση.

Είναι διάχυτη η αίσθηση στην κοινωνία ότι υπάρχει «ατιμωρησία» ή «ποινές-χάδια» που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας και την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας. Αυτή είναι στην ουσία και η στόχευση της νέας αναθεώρησης που θέλει να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, που παρακολουθεί δολοφόνους, βιαστές να ανάλογους σκληρούς εγκληματίες να μην «ιδρώνει» πολύ το αυτί τους, αφού η έκτιση των ποινών έχουν πολύ κοντινό ορίζοντα. Με το νέο Ποινικό Κώδικα ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει «φόβος» με την έννοια και του σεβασμού προς το νόμο και τα ελληνικά δικαστήρια, για να ανασχεθεί η πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας εγκληματικότητα.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Δωρεάν γυναικολογική εξέταση και Test Pap σε γυναίκες του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Την Τρίτη 12 Μαϊου 2026 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας της

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]