Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Airbnb: Αλλάζει το πλαίσιο, με νέες ρυθμίσεις και προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας – Πότε θα τεθεί σε εφαρμοργή το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Νέες υποχρεώσεις, και μάλιστα δια νόμου, έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διατίθενται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb).

Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείου Τουρισμού θέτουν παραμέτρους όπως ελάχιστο εμβαδό ακινήτου, απαγόρευση υπόγειων χώρων, πυρασφάλεια, υποχρεωτικές απολυμάνσεις, ασφάλιση αστικής ευθύνης κ.ά.

Οι ρυθμίσεις για τα Airbnb

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τα Airbnb.

Mε το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα ακίνητα που διατίθενται για Airbnb πρέπει να έχουν ένα πλαίσιο λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας για το οποίο παράλληλα θεσπίζεται ο έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών καθώς και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να εφαρμοστεί από την επόμενη τουριστική σεζόν

Ενδεικτικά τα ακίνητα πρέπει:

Να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,

Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής,

Να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης,

Να αποτελούν χώρους με κύρια χρήση κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό & κλιματισμό.

Επιπλέον θεσμοθετείται σύστημα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, υπαλλήλων που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εν γένει σε δομές του δημοσίου τομέα ή των Ο.Τ.Α., όπως ιατροί ΕΣΥ και Κέντρων Υγείας, δάσκαλοι, καθηγητές, αστυνομικοί, δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, εποχιακοί εργαζόμενοι σε σώματα ασφαλείας (πυροσβέστες, λιμενικοί κ.λπ.).

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τα συναρμόδια υπουργεία το αμέσως επόμενο διάστημα και να καταστεί δυνατή η σύνταξη του σχετικού νόμου με σκοπό να μπορέσει να εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Οι φοροεισπράξεις έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2017 μέχρι σήμερα, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να δηλώνει ότι «το 2017 τα φορολογικά έσοδα ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ, πέρυσι έφθασαν τα 740 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος στο πρώτο 9μηνο έχουμε έσοδα 742 εκατ. ευρώ έναντι 640 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023 και εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τα 830 εκατ. ευρώ».

Το άλμα στα φοροέσοδα αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των κατοικιών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και στο μπαράζ διασταυρώσεων και ελέγχων που διενεργεί η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τις πλατφόρμες Αirbnb, Booking.com, VRBO που αποκαλύπτουν κρυφά εισοδήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Πιτσιλή συνολικά 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από 3 ακίνητα, με το 90% να έχει ανοίξει βιβλία ενώ ο έλεγχος έχει δείξει ότι περίπου 500 έχουν δώσει λάθος κωδικούς για τα ακίνητά τους, ενώ άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Πηγή: ΟΤ (Οικονομικός Ταχυδρόμος)

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]