Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ – Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Την τρέχουσα επικαιρότητα απασχολεί μεταξύ άλλων και η κινητικότητα για την αντικατάσταση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση, με το νέο σχέδιο νόμου που φέρει το εμβληματικό   όνομα « ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1».

Η  πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την κατ αρχή μείωση της θητείας των αυτοδιοικητικών οργάνων, την χρονική αποδέσμευση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, την καθιέρωση απλής αναλογικής και τις τροποποιήσεις για θέματα οικονομικού,  διοικητικού  και θεσμικού περιεχομένου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε αυτοδιοικητικούς και όχι μόνο, κύκλους. 

Πέραν όμως από τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ως προς το περιεχόμενο της αυτοδιοικητικής αναθεώρησης που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου, η πραγματικότητα επιτάσσει μια ουσιαστική και αποτελεσματική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμικού πλαισίου.

Η κινητικότητα επομένως που καταγράφεται ως προς την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για μια συνολική νομοθετική παρέμβαση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.  

Αποτελεί ιστορική  γνώση ότι μετά την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και μέχρι την σύγχρονη εποχή, μηχανισμοί πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου επιμένουν να κρατούν τη κοινωνία μας σε κατάσταση αποδιοργάνωσης και υποτέλειας. 

Ισχυροί και αποτελεσματικοί τρόποι άμυνας της δημοκρατίας και υποστήριξης του πολίτη απέναντι στην όποια αυθαιρεσία της εξουσίας, πρακτικά δεν υπάρχουν και ο λαός παραμένει παθητικός θεατής των γεγονότων και των καταστάσεων. 

Η Αυτοδιοίκηση που είναι  ο εγγύτερος προς τον πολίτη πολιτειακός θεσμός, παραμένει ανήμπορη  ακόμα και για την εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεών του απέναντι των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι η καθαριότητα, η ποιότητα ζωής, η απορρόφηση κονδυλίων συντήρησης υποδομών κλπ. 

Και αυτό συμβαίνει στον τόπο μας  όταν σε  άλλες αναπτυγμένες  χώρες η Αυτοδιοίκηση αποτελεί κυρίαρχο στρατηγικό παράγοντα και συντελεστή ανάπτυξης. 

Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει δυναμικά στην οργάνωση του κράτους, ενισχύοντας  τις περιφερειακές λειτουργίες  και ενδυναμώνοντας την δημοκρατία. 

Η διαρκής υποτιμητική για την χώρα μας σύγκριση, αναπόφευκτα επιφέρει αντίδραση στη συνείδηση των πολιτών και εξωτερικεύει την γενικότερη απαίτηση  για πραγματική αποκέντρωση στη διοίκηση και για  αυτοδιαχείριση των τοπικών κοινωνιών, με όραμα την δημιουργικότητα, την εργατικότητα,  το ήθος και την συνέπεια, που πρέπει να  λειτουργούν σαν κριτήρια ανάδειξης, απόδοσης και καταξίωσης.

Αποτελεί  γενικότερη πεποίθηση, ότι η θεσμική ανασυγκρότηση της κοινωνίας, συνδέεται με την δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, που θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει την περιφέρεια από την στασιμότητα και να αναβαθμίσει ουσιαστικά την ζωή των πολιτών. 

Αυτή η προοπτική άλλωστε επιτάσσεται και από την συμμετοχή μας στη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η πληροφόρηση και η ηλεκτρονική διαχείριση, οι σύγχρονοι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί χρειάζονται δημοκρατικό και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, σύμφωνα  με τις αρχές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Αλληλεγγύης και της Αποτελεσματικότητας. 

Η σύγχρονη κοινωνία  βιώνει μια εποχή, που επιτάσσει να μετουσιώνεται  σε πράξη το όραμα για μια πραγματική αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση. 

Ο τόπος διαθέτει μοναδικής αξίας ανθρώπινο δυναμικό και ενδοχώρα ανεκτίμητου πλούτου.

Επιβάλλεται να καταστεί συνείδηση οτι η ανάδειξη και αξιοποίηση τους δεν θα συντελεστεί ποτέ, αν εναπόκεινται στις πρωτοβουλίες των κεντρικών εξουσιών. 

Αυτό το έργο αποτελεί υπόθεση των δημιουργικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών, που οφείλουν να κινητοποιηθούν για μια Αυτοδιοίκηση με ανοιχτούς ορίζοντες. 

Η κεντρική εξουσία επιβάλλεται να περιοριστεί στις δικές της αποκλειστικές αρμοδιότητες. 

Η ανάδειξη ενός σύγχρονου θεσμού Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών, και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα της επιχειρούμενης αλλαγής  του νομοθετικού αυτοδιοικητικού  πλαισίου  που φιλόδοξα έλαβε το όνομα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1».

Αρκεί να μη αφεθεί να χαθεί και αυτή η ευκαιρία στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που συνήθως προτάσσονται  χωρίς όραμα και χωρίς προοπτική.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ «Μας δικαίωσε πανηγυρικά η ΕΑΔHΣΥ με την απόρριψη της προσφυγής», απαντάει ο Δήμαρχος, στις βολές Παλουκίδη και Κορωνά για ευθύνες του Δήμου στην απένταξη της Τεχνητής Χιόνωσης -Πράσινο φως, για συνέχιση του έργου, με εξεύρεση νέας χρηματοδότησης;

Το Xιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και η απένταξη του έργου τεχνητής χιόνωσης, απασχόλησε στα προ ημερήσιας διάταξης, την συνεδρίαση του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επήλθαν με τον Ν. 5281/2026 για την Πολιτική Προστασία

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]