Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
Αγιασμός του Ωδείου και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Αγιασμός του Ωδείου και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας  Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Τζιτζικώστας για προσφυγικό: Δεν μπορεί μια περιφέρεια να σηκώσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει όλη η χώρα

«Δεν μπορεί μια Περιφέρεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εν προκειμένω, που βρίσκεται και δίπλα στα σύνορα, να σηκώσει μόνη της ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα». Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM».

Ο κ. Τζιτζικώστας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, ερωτηθείς για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν άλλοι πέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία επισήμανε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς την παραμικρή ενημέρωση τόσο της Περιφέρειας, όσο και των τοπικών κοινωνιών, γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών.

«Απορώ με αυτή την κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να χειριστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα από την πρώτη στιγμή με τον τρόπο που έπρεπε, όχι μόνο εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας, που αποδεδειγμένα είχε αποδώσει, αλλά σήμερα, τελευταία στιγμή, και χωρίς να έχει πλέον χρόνο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων μας, έρχεται και επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες, hot spots και κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων. Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που θα βοηθούσε να βρεθούν χώροι αποδεκτοί από τους πολίτες. Ανακοινώνουν πέντε νέα κέντρα προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία και το πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ. Είναι ποτέ δυνατόν μια Περιφέρεια της χώρας μόνη της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να σηκώσει ένα πρόβλημα, που δεν μπορεί να το σηκώσει ολόκληρη η χώρα; Η κυβέρνηση λειτουργεί στη λογική του ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’ αντί να καθίσει με τις τοπικές κοινωνίες και να βρει σημεία αποδεκτά για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης, γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τεσσάρων έως πέντε κέντρων μετεγκατάστασης κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τη Μακεδονία και σε άλλες Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, «έτσι ώστε αφενός να μη σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού μόνη της μία Περιφέρεια και αφετέρου να μη βλέπουμε αυτές τις εικόνες των τελευταίων ημερών, με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην εθνική οδό, με παιδιά να μην έχουν να φάνε και να κοιμηθούν. Μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων κι εμείς οι Έλληνες έχουμε μια ευαισθησία με την προσφυγιά και τους πρόσφυγες. Όλα αυτά δείχνουν την προχειρότητα μιας κυβέρνησης, η οποία παραπαίει και η οποία δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για το θέμα».

Ο κ. Τζιτζικώστας προέβλεψε δραματικές εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα», ενώ τόνισε ότι η ΕΕ φαίνεται να αδυνατεί να λειτουργήσει ως ενιαίο σώμα.

«Το έθεσα ως ζήτημα και στην Επιτροπή των Περιφερειών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες. Αν κάθε χώρα ανάλογα με τα συμφέροντά της προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και μάλιστα αυτές αποβαίνουν σε βάρος ενός άλλου κράτους μέλους, τότε κινδυνεύει το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά ως Ευρώπη και να αντιληφθούν όλοι ότι τα σύνορα της ΕΕ είναι στο Αιγαίο, στα ελληνικά σύνορα. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα κι όχι με μονομερείς ενέργειες και κλείσιμο συνόρων. Η Ευρώπη είναι σε κρίση. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ να διαχειριστεί τόσο μεγάλα ζητήματα, αποδεικνύεται ότι ήταν μεγάλο λάθος η επιλογή της διεύρυνσης της ΕΕ έναντι της εμβάθυνσης, που έπρεπε να έχει προηγηθεί», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να συνεννοηθούν με τους εταίρους μας, προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση στο προσφυγικό: «Αυτές τις ώρες χρειάζεται περισσότερη κι αποτελεσματικότερη διπλωματία. Οφείλουν να βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο και να επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κι όχι να είναι κλεισμένοι ο ένας στο Μαξίμου κι ο άλλος στο Υπουργείο του. Αυτή είναι η δουλειά τους αυτές τις κρίσιμες ώρες. Προέχει τώρα η επίλυση του προσφυγικού. Έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα στη χώρα, με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, με τους αγρότες, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται το πολιτικό πλαίσιο σε γεωστρατηγικό επίπεδο, με μια Τουρκία που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και σε δύσκολη σχέση με τη Ρωσία. Η χώρα μας πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα σε συνεργασία με την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Αγιασμός του Ωδείου και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Το Ωδείο και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης ανακοινώνουν την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού για

Διαβάστε περισσότερα »

Κεντρική Μακεδονία: 800 έλεγχοι για χρήση προστατευτικού κράνους και 28 παραβάσεις

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», συνεχίζονται οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία,

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]