-Με εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
-Αυτόματα οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
Χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα αφορά η εφαρμογή του νόμου 5293/2026, που βάζει τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών καθώς το Δημόσιο αποσύρεται και παύει να διεκδικεί αγροτικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, που τις είχε παραχωρήσει το ίδιο στο παρελθόν, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τυπική μεταβίβαση της κυριότητάς τους. Οι πολίτες αυτοί, όταν πήγαιναν να μεταβιβάσουν, να κληροδοτήσουν ή να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, βρίσκονταν αντιμέτωποι με το Δημόσιο που εμφανιζόταν να διεκδικεί τη γη που το ίδιο τους είχε δώσει.
Η διάταξη που ψηφίστηκε ορίζει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα και απέχει από δικαστικές διεκδικήσεις απέναντι στους πολίτες, όταν αυτοί κατέχουν τα ακίνητα δυνάμει παραχωρητηρίων, αγροτικών διανομών, κλήρων ή υποδείξεων εγκατάστασης από δημόσιες αρχές.
Σε εφαρμογή της διάταξης αυτής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε χθες Τρίτη (7/7) εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Πολιτικής Γης και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες τηρούνται τα κτηματολογικά στοιχεία και οι φάκελοι των διανομών.
«Με το νόμο 5293/2026 δίνουμε πρακτικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανυπεράσπιστος πολίτης στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Η ρύθμιση με την οποία μπαίνει τέλος σε παράλογες διεκδικήσεις ακινήτων από την πλευρά του Δημοσίου είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει προσωρινά παραχωρητήρια από την εποχή του Βενιζέλου και να θυμόμαστε εκατό χρόνια μετά ότι αυτά τα παραχωρητήρια δεν ισχύουν. Προχωρούμε με ταχύτητα και συνέπεια στην εφαρμογή του συνόλου των ρυθμίσεων του νόμου, έχοντας ως γνώμονα ότι οι πολίτες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται από το κράτος ως υπήκοοι».
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε πως «με την εγκύκλιο εφαρμόζεται άμεσα μια σημαντική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος σε μια πολυετή στρέβλωση και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος».
Η εγκύκλιος καθορίζει τις περιπτώσεις που καλύπτονται, τα έγγραφα που αρκούν για την απόδειξη του δικαιώματος του πολίτη και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η Διοίκηση. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να χορηγούν αμελλητί τις βεβαιώσεις και τα έγγραφα που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι.
Στο εξής, ο πολίτης που διαθέτει προσωρινό τίτλο, διοικητική πράξη παραχώρησης, πίνακες διανομής ή σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας θα μπορεί να κατοχυρώνει την ιδιοκτησία του χωρίς να οδηγείται σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες.
Παράλληλα, όσες δίκες εκκρεμούν καταργούνται ενώ προβλέπεται ότι στο Κτηματολόγιο θα διορθωθούν οι εσφαλμένες πρώτες εγγραφές που εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο.








