Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Έκτη δομή της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» – Αναμένεται και η σύμβαση για το «Σπίτι του Παιδιού»

Την έκτη κατά σειρά δομή της, το «Κέντρο Αρωγής & Ενδυνάμωσης Εφήβων», εγκαινίασε η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» (ΠγτΠ) το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2026, στην οδό Περικλέους στη Βέροια, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. Τους καλεσμένους καλωσόρισε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Γιάννα Πιλιτσίδου που συντόνισε την εκδήλωση, δίνοντας το στίγμα της βραδιάς που ακολούθησε.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος συγχάρηκε τους διοργανωτές για το έργο τους εκτιμώντας ότι το νέο Κέντρο θα συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη των εφήβων και εξέφρασε τη θλίψη του για τα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων θυμίζοντας τα βιώματα της Βέροιας με την υπόθεση Άλεξ και Άλκη, «που άδικα δεν είναι ανάμεσά μας», όπως είπε.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠγτΠ, Νίκος Καρατόλιος, αναφέρθηκε στην ανάγκη που οδήγησε να γίνει αυτό το Κέντρο, συγχάρηκε και ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν στην προσπάθεια. «Ο ρόλος και ο λόγος που υπάρχει η Δομή είναι ουσιαστικά η στάση μας απέναντι σε ένα παιδί που δοκιμάζεται» είπε, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της Πρωτοβουλίας που ξεκίνησε στη Βέροια πριν από 18 χρόνια. «Όλα αυτά τα χρόνια δεν χτίζαμε δομές, χτίζαμε γέφυρες και ενώναμε αποστάσεις με ανθρώπους που νοιάζονταν. Μια τέτοια γέφυρα, από την εφηβεία στην ενηλικίωση, ένα χρονικό διάστημα που μπορούν να συμβούν τα πάντα, είναι και το νέο Κέντρο Αρωγής & Ενδυνάμωσης Εφήβων(ΚΑΕΕ), όπου ένας έφηβος μπορεί να σταθεί ξανά όρθιος, γιατί κάποιος θα είναι δίπλα του»

Το «Σπίτι του Παιδιού» 

Ακολούθησε ομιλία του υπουργού κ. Φλωρίδη, ο οποίος εξήρε το έργο της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» και προανήγγειλε το «Σπίτι του Παιδιού», στη Βέροια. «Με αφορμή τη Δομή της Βέροιας, σκεφτήκαμε και προωθούμε μια διάταξη που θα επιτρέπει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τέτοιους Οργανισμούς, όπως η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», που δεν παρέχει απλά υποδομή αλλά ανθρώπινη ψυχή, να λειτουργήσει το «Σπίτι του Παιδιού» στους χώρους της, για δικανικές εξετάσεις σε ανήλικους παραβάτες, θύτες ή θύματα.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για τις πολιτικές του Υπουργείου και κυρίως για την φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ποινικού συστήματος της χώρας που σηματοδοτήθηκε από μια φράση: ότι ήρθε ο καιρός η Πολιτεία να κοιτάξει και προς την πλευρά των θυμάτων κι όχι μόνο στην προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. «Με το γεγονός ότι και η ΕΛΑΣ αναδιαρθρώθηκε, τα πράγματα παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο τους, για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από την καθημερινή εγκληματικότητα», σημείωσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα Τόπη, την διοίκηση και τους ανθρώπους της  ΠγτΠ για το σημαντικό έργο και την δημιουργία ενός ακόμα Κέντρου  για τους εφήβους του νομού μας. Μετέφερε επίσης  και το μήνυμα της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνάς Αηδονά.»

Θ. Νιώπα: Ένας «παραβατικός» έφηβος, συχνά κρύβει ένα παιδί με τραύμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επι του πεδίου, είχε η ομιλία της διευθύντριας του ΚΑΕΕ, Θεοδώρας Νιώπα, που χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων, σημαντικό σταθμό σε μια πορεία δεκαοκτώ ετών, μέσα στην οποία ο οργανισμός εξελίσσεται διαρκώς, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των παιδιών, των οικογενειών και της κοινωνίας. Η Κοινωνική Λειτουργός (MSc Ιατροδικαστικής – Ψυχιατροδικαστικής), επεσήμανε ότι το ΚΑΕΕ γεννήθηκε ως απάντηση σε μια πραγματικότητα που, ιδιαίτερα μετά το 2020, έγινε όλο και πιο ορατή μέσα από τα περιστατικά που δεχόταν το Κέντρο Αναφοράς και Παροχής συμβουλευτικής της Πρωτοβουλίας για το Παιδί.  «Παρατηρούσαμε ολοένα και περισσότερο  ότι αυξάνονταν τα περιστατικά βίας μεταξύ παιδιών, χρήσης ουσιών από όλο και νεότερες ηλικίες, φυγών από το σπίτι, διαδικτυακών κινδύνων και άλλων συμπεριφορών υψηλής επικινδυνότητας στους εφήβους. Μέσα από τη διαχείριση αυτών των περιπτώσεων καταλάβαμε κάτι κρίσιμο: ότι πίσω από έναν «δύσκολο» ή «παραβατικό» έφηβο, συχνά υπάρχει ένα παιδί που έχει βιώσει τραύμα, , απώλεια, οικογενειακή δυσλειτουργία ή κοινωνικό αποκλεισμό. Πολλά από αυτά τα παιδιά έγιναν ορατά στις υπηρεσίες όχι πρώτα μέσα από τις ανάγκες που είχε προκαλέσει το τραύμα τους, αλλά μέσα από τη συμπεριφορά τους. Το νόημα του ΚΑΕΕ είναι ακριβώς αυτό: να δούμε τον έφηβο πριν χαθεί πίσω από την ετικέτα της πράξης του. Να κατανοήσουμε τι έχει προηγηθεί στη ζωή του, τι συμβαίνει γύρω του και ποιες σχέσεις τον στηρίζουν ή τον εκθέτουν σε κίνδυνο», σημείωσε.

Η κα Νιώπα, μεταφράζοντας την εμπειρία των προγραμμάτων σε αριθμούς, από το 2021 έως το 2024, ανέφερε ότι:

-Περισσότεροι από 500 ανήλικοι προσεγγίστηκαν μέσω δράσεων street work 50 παιδιά κάτω των 16 ετών σε σοβαρό κίνδυνο έλαβαν συστηματική διεπιστημονική υποστήριξη

-Περισσότεροι από 300 ανήλικοι, νέοι ενήλικες και μέλη οικογενειών έλαβαν συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη

-70 άτομα έλαβαν νομική υποστήριξη.

-Περισσότεροι από 2.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώθηκαν για τις κοινωνικές και ποινικές προεκτάσεις της εφηβικής παραβατικότητας

-Περίπου 2.000 ώρες παρέμβασης σε κρίση — παρεμβάσεις σε καταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας που απαιτούν άμεση εκτίμηση ασφάλειας, κινητοποίηση προστατευτικών παραγόντων και ταχεία συνεργασία με οικογένεια, υπηρεσίες και υποστηρικτικά δίκτυα

Παράλληλα μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες εφήβων από το street work που συμπυκνώνουν τον λόγο ύπαρξης του ΚΑΕΕ.

Τον λόγο πήρε τέλος η Προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Νάντια Ρωμανίδου, που αναφέρθηκε στην αυξανόμενη παραβατικότητα των ανηλίκων και στο ρόλο των επιμελητών.

Την βραδιά έκλεισε η κα Πιλιτσίδου με μια συγκινητική αναφορά στον ιδρυτή της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί», Αριστοτέλη Σιδηρόπουλο. Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας, ξενάγηση στο χώρο και μπουφές για τους καλεσμένους.

Στην εκδήλωση, εκτός από τους προαναφερθέντες, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, Στέλλα Αραμπατζή, Βασίλης Κοτίδης, η Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης κα Ιωάννα Καρυοφύλλη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δικαστικής Προσβασιμότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Γιουτίκας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Βέροιας, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, εκπρόσωποι Επιμελητηρίου Ηλίας Ηλιόπουλος, Δικηγορικού Συλλόγου Νίκος Παπαγιάννης, Δ/νσης Δ/θμιας Εκ/σης  Αθανάσιος Αλατζόγλου, Ι Μεραρχίας Πεζικού Χρήστος Μπαλατζούκας, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι Δ. Βέροιας, η πρώην δήμαρχος Χ. Ουσουλτζόγλου, ο πρ. Νομάρχης Κ. Καραπαναγιωτίδης, εκπρόσωποι δικαστικών υπηρεσιών, κοινωνικών Φορέων, η πρόεδρος της «Πρόσβασης» και ΚοιΣΠΕ «Δεσμός» Ν. Καρατζιούλα, συνεργάτες, μέλη καθώς και εθελοντές της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, που στηρίζουν την λειτουργία όλων των δομών, ήτοι: Το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας & στήριξης οικογένειας, το Σπίτι της Βεργίνας, το Κέντρο Αναφοράς και θεραπείας, τη Στέγη ημιαυτόνομης διαβίωσης νέων και του νέου Κέντρου που εγκαινιάσθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Σοφία Γκαγκούση

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]