Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επικράτηση του νόμου του ισχυρού στο διεθνές πεδίο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης, φέρνοντας στην επιφάνεια τις αδυναμίες και τα όρια του σημερινού διεθνούς συστήματος. Οι πρόσφατες εδαφικές αλλαγές στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει εδραιώσει σημαντική παρουσία σε κρίσιμες ζώνες, καταδεικνύουν ότι στην πράξη επικρατεί μια νέα πραγματικότητα, που λίγοι αντιμάχονται άμεσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την αρχική υποστήριξή τους προς την ουκρανική κυριαρχία, φαίνεται να εξελίσσονται σε ρόλο «ισορροπιστή», αποδέχονται έμμεσα τις αλλαγές αυτές, αποφεύγοντας να αναμειχθούν στρατιωτικά σε ένα ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία. Η υποστήριξη περιορίζεται σε πώληση εξοπλισμών χωρίς να ανατρέπεται η εδαφική αναδιάρθρωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της αποδεικνύει ότι η ισχύς και η ενότητά της δεν επαρκούν για να αποτρέψουν ή να ανατρέψουν τις ανεπιθύμητες από αυτήν εξελίξεις. Περιορίζεται σε κυρώσεις και διπλωματικές προσπάθειες που, αν και σημαντικές, δεν αλλάζουν το σταθερό πλέον καθεστώς των νέων συνόρων.
Η ουσία αυτών των εξελίξεων είναι ότι το διεθνές δίκαιο, που υποτίθεται ότι προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών, υποτάχθηκε στην πρακτική επιβολή της ισχύος των μεγαλύτερων δυνάμεων. Στην πράξη, ο νόμος του ισχυρού επικράτησε έναντι των κανόνων που όφειλαν να διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα υπογραμμίζει τα όρια των υφιστάμενων διεθνών θεσμών και τονίζει την επιτακτική ανάγκη για επανεξέταση και ανανέωση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες κρίσεις στο μέλλον. Μέχρι τότε, όμως, οι γεωπολιτικές μάχες θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται από τη δύναμη και όχι από το δίκαιο.
Ζήσης Μιχ. Πατσίκας
Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]