Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Η μάστιγα των ναρκωτικών (B’)

Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Πριν συνεχίσω το Β’ μέρος του άρθρου μου, «Η μάστιγα των ναρκωτικών», θα με επιτρέψετε, φίλοι αναγνώστες, να μεταφέρω κάτι σχετικό που έγραψε τοπική εφημερίδα, την εβδομάδα που πέρασε:

«… κατασχέθηκαν πάνω από 150 κιλά κάναβης, περισσότερα από 3 κιλά κοκαΐνης και πάνω από 5 κιλά ηρωίνης…» («ΛΑΟΣ»: 8-5-25 Σελ.13)

 Καθημερινά σχεδόν μας παρουσιάζει ο τύπος εντυπωσιακές πληροφορίες και φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται καθαρά ότι τα ναρκωτικά δεν είναι «μία μπόρα που θα περάσει». Δεν είναι μία μόδα, όπως οι μακρυμάλληδες ή κανένα άλλο διερχόμενο φαινόμενο κοινωνικής συμπεριφοράς. Αλλά αποτελούν μόνιμο καθεστώς με κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη την προσωπικότητα του ανθρώπου. Ο ναρκομανής είναι ένας μελλοθάνατος, ένας εθελοντής του θανάτου. Με ρυθμό επιταχυμένο βαδίζει προς το τέλος της ζωής του. Όχι η επιστροφή, αλλά ούτε η συγκράτηση του είναι δυνατή. Δεν υπάρχει περιθώριο συγχωρήσεως δια τον ναρκομανή, διότι είναι ήδη «συγχωρημένος». Ο εγκλεισμός εις ειδικά θεραπευτήρια είναι αδύνατος και κάθε θεραπευτική αγωγή αποβαίνει άκαρπη.

Υπάρχει μία και μοναδική λύση: Η πρόληψη. Γιατί το πρώτο λάθος είναι και το τελευταίο. Κάθε άτομο, οποιουδήποτε φύλου, ηλικίας, μόρφωσης και κοινωνικής τάξης, είναι δυνατόν να γίνει θύμα της ναρκομανίας. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη στον ελληνικό λαό ισχυρά ερείσματα οικογενειακών, θρησκευτικών και εθνικών παραδόσεων και αξιών, αλλά ούτε τόσο ισχυρά είναι όσο νομίζουμε ούτε αρκετά είναι για την απόκρουση του επερχόμενου κύματος. Η Αστυνομία εξουδετερώνει κάθε χρόνο σαράντα και πλέον σπείρες λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Εφέτος θα έλθουν στην χώρα μας αρκετά εκατομμύρια τουρίστες. Πολλοί εξ αυτών μεταφέρουν στις αποσκευές τους λίγα δολάρια και πολλά μικρόβια, με τα οποία μολύνουν την ελληνική ζωή. Τα αντιστασιακά αποθέματα του λαού δυστυχώς, μειώνονται. 

Όπως είπαμε προηγουμένως, τα ναρκωτικά, από τα «μαλακά» έως τα πλέον «σκληρά» δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος και αποκορύφωμα μιας γενικότερης μόλυνσης των ηθών. Αλκοολισμός και χαρτοπαιξία, πορνοθέαμα και σεξομανία, σωματεμπορία και βία, αδίστακτη κερδοσκοπία και εκμετάλλευση, αποτελούν τις προφυλακές και το υπέδαφος των ναρκωτικών. Συνεπώς, επιβάλλεται ο έλεγχος και η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων αυτών των πληγών, οι οποίες βασανίζουν και κατατρώγουν το σώμα της κοινωνίας. Καθημερινά γίνεται λόγος για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος και λαμβάνονται διάφορα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του ανθρώπου. Αλλά υπάρχει χειρότερη μόλυνση από αυτήν που προκαλούν τα ναρκωτικά; Υπάρχει χειρότερος εχθρός για τον άνθρωπο και την κοινωνία; 

Είναι αλήθεια ότι τόσο βαθιά προσβάλλεται και καταστρέφεται ο τοξικομανής, ώστε να αισθάνεται τον εαυτό του εχθρό της κοινωνίας και να κατέχεται από μανία να μεταδίδει το πάθος και στους άλλους. Γι’ αυτό ακριβώς η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί έργον και καθήκον όλων των υπεύθυνων ανθρώπων, με πλήρη εφαρμογή του πνεύματος της συλλογικής ευθύνης. Προς το παρόν, δυστυχώς, μόνο αστυνομικά και δικαστικά μέτρα λαμβάνονται, χωρίς να παρέχουν και πολλές εγγυήσεις περί της αποτελεσματικότητας αυτών. Χρειάζεται διαρκής και μόνιμη σταυροφορία διαφώτισης. Γιατί τρεις είναι, κυρίως, οι πρωτογενείς λόγοι για τους οποίους καταφεύγει ή παρασύρεται ο άνθρωπος στις ναρκωτικές ουσίες: Η άγνοια, η περιέργεια και η ψυχική ανάγκη.

Υπάρχει σήμερα πρόβλημα ναρκωτικών στη χωρά μας; Δικαιολογείται ανησυχία; Επιβάλλεται επαγρύπνηση; Η Ελλάδα , ως γνωστόν , λόγω γεωγραφικής θέσεως , αποτελεί διακομιστικό κέντρο ναρκωτικών. Καθημερινά σχεδόν δημοσιεύει ο τύπος ειδήσεις και φωτογραφίες περί της συλλήψεως χασισεμπόρων, περί κατασχέσεως μεγάλων ποσοτήτων οπίου και ανακάλυψης κέντρων χρήσης ναρκωτικών υπό αλλοδαπών και ημεδαπών. Υπάρχουν  πάντοτε σπείρες και συμμορίες , οι οποίες διαθέτουν οργανωμένα «φυτώρια και φροντιστήρια»  με τα οποία παγιδεύουν και παρασύρουν την ευάλωτη νεολαία και την δηλητηριάζουν. Υπάρχει ακόμη ο νεοπλουτισμός και ο μιμητισμός και η ξενομανία , που επηρεάζουν μέγιστα τη συμπεριφορά του λαού. Συνεπώς , κάνεις δεν πρέπει να αδιαφορεί , όταν βλέπει να καίγεται το σπίτι του γείτονα του, ούτε πρέπει να αδρανεί, έως ότου φθάσει η πυροσβεστική υπηρεσία.

Ανεξάρτητα του αν, πότε και ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας κατά των ναρκωτικών, η χωρά μας οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα. Πέραν των κατασταλτικών μέτρων της πολιτείας, τα οποία  πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά, επιβάλλεται  να αναληφθεί μεγάλη σταυροφορία προς διαφώτιση  και περιφρούρηση του λαού και ιδίως της ευάλωτης νεολαίας και των δυο φύλων. Εκκλησιά , Σχολείο και Οικογένεια, Πνευματικά Ιδρύματα και Κοινωφελής Οργανισμοί , Στράτος και Αστυνομία, οφείλουν όλοι μαζι να αντιδράσουν έγκαιρα κατά της ανθρωποφάγου μάστιγας  των ναρκωτικών και να υψώσουν ισχυρό φραγμό αναχαίτισης του επερχόμενου κύματος. Γιατί ο εχθρός δεν ευρίσκετα απλώς «προ των πυλών»,  αλλά έχει εισβάλλει προ πολλού εντός των τειχών…

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]