Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Στα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης, Ριζώματα, Βέροια και Μακροχώρι… Πλημμύρισαν δρόμοι, χωράφια, «φούσκωσαν» ποτάμια, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, από την κακοκαιρία bora και στην Ημαθία – Σε δράση τα συνεργεία του Δήμου Βέροιας και ο μηχανισμός της ΠΕ Ημαθίας

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Bora χτύπησε έντονα πολλές περιοχές της χώρας, που δοκιμάστηκαν έντονα από τις ισχυρές, συνεχείς βροχοπτώσεις από το βράδυ της Παρασκευής έως και χθες με βροχές και καταιγίδες. Κυρίως το Σαββατοκύριακο τα νησιά της Ρόδου και της Λήμνου, αλλά και την Χαλκιδική, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων αφήνοντας πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια, μεγάλες καταστροφές αλλά και νεκρούς. 

Ανάμεσα στις περιοχές με έντονα φαινόμενα από την «Bora» ήταν και η Ημαθία, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ύψος της βροχόπτωσης ανήλθε στους 213 τόνους ανά στρέμμα στη Βέροια και στους 202 στη Νάουσα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο μηχανισμός των Δήμων και της Περιφέρειας επιχειρούσα όλο το Σαββατοκύριακο για τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά σημεία, ανοίγοντας και καθαρίζοντας δρόμους, φρεάτια  και όπου χρειαζόταν για την αποφυγή πιθανών πλημμυρικών φαινομένων.

Από την ποσότητα της βροχής ανέβηκε αισθητά η στάθμη του νερού στην Τάφρο 66 ενώ και στην περιοχή της Μελίκης, επικίνδυνα ο ποταμός Κρασοπούλης «φούσκωσε» ενώ μετατράπηκαν σε λίμνες πολλά χωράφια της περιοχής.

Πλημμυρισμένες πολλές περιοχές, χωράφια, δρόμοι και γήπεδα και στον δήμο Αλεξάνδρειας, όπου με εντολή δημάρχου χθες Δευτέρα όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και πέρα από τον Αλιάκμονα όπου στον παραλίμνιο δρόμο του ποταμού προς τα χωριά των Πιερίων σε όλη την διαδρομή σημειώθηκαν κατολισθήσεις, με νερά  και φερτά υλικά στο οδικό δίκτυο των Πιερίων.

Ο όγκος του νερού καθιστά πάντα επικίνδυνες και τις ιρλανδικές διαβάσεις σε όλο το νομό, όπου απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, τα Ριζώματα, η Βέροια και το Μακροχώρι, συγκαταλέγονται στις περιοχές  με τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης από την κακοκαιρία «Bora», σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, στην 4η θέση τα Ριζώματα με 260mm βροχής, στην 6η θέση το αστικό κέντρο της Βέροιας με 230mm βροχής και στην 7η θέση το Μακροχώρι με 212,6mm βροχής, ενώ την ανησυχία τους εκδηλώνουν οι αγρότες, από την πλευρά τους, για τις καλλιέργειες και τα πλημμυρισμένα χωράφια τους.

 Β. Παπαδόπουλος: Πλημμυρικά κυρίως φαινόμενα

Μιλώντας στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99,6 ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος έδωσε την εικόνα του σαββατοκύριακου στο δήμο Βέροιας και τα προβλήματα που επικεντρώθηκαν κυρίως σε χωριά και περιοχές εκτός οικισμών πόλης. Πλημμύρισαν δρόμοι και αυλές σε Πατρίδα, Λαζοχώρι, Κουλούρα, Άγιος  Γεώργιος και Αγία Μαρίνα, Τριπόταμος και Γεωργιανοί δέχτηκαν την περισσότερη βροχή εδώ και χρόνια με το ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό να πλημμυρίζει δρόμους και χωράφια, προβλήματα υπήρξαν και στο «σιφόνι» της Λυκογιάννης, στο δρόμο Λαζοχωρίου, κ.α. «Σε τέτοιες κακοκαιρίες υπάρχουν πάντα προβλήματα, ευτυχώς ήταν μικροπροβλήματα στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας ότι οι ζημιές αποκαθίστανται μετά από παρεμβάσεις του δήμου, των συνεργείων και των μηχανημάτων, ώστε να ανοίξει η πρωτίστως η πρόσβαση. Τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν κυρίως στην Κυριακή, οπότε τα περισσότερα μηχανήματα του δήμου βγήκαν έξω, στον κάμπο κυρίως με την συνδρομή και ιδιωτών αυτή τη φορά, μέσω του μητρώου του προγράμματος πολιτικής προστασίας. Παρεμβάσεις έγιναν και σε πιο ορεινές  περιοχές και  στο Πανόραμα, ενώ στο Σέλι που το χιόνι ήταν βαρύ το σαββατοκύριακο, τόσο μηχανήματα του δήμου όσο και της περιφέρειας βρισκόταν σε λειτουργία για το άνοιγμα των δρόμων.

Η εικόνα από την ΠΕ Ημαθίας

Σε ανακοίνωση της ΠΕ Ημαθίας, αναφέρεται: «Σε ύψιστη ετοιμότητα το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε Ημαθίας οι οποίες λειτούργησαν υποδειγματικά, παρεμβαίνοντας άμεσα και συντονισμένα με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο πλημμυρικά φαινόμενα σε περιουσίες και οδικές αρτηρίες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής. Άμεση η παρέμβασή τους και στα χωριά του ορεινού όγκου της Ημαθίας για τον αποχιονισμό και τη διάνοιξη των δρόμων που οδηγούν σε αυτά.

Παρά την σφοδρότητα της κακοκαιρίας, τα ελάχιστα και περιορισμένα προβλήματα που προέκυψαν, οφείλονται κατά μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία και τη συντήρηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Με τον καθαρισμό των ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία υλοποιήθηκαν, υλοποιεί και θα συνεχίσει να υλοποιεί και να βελτιώνει κάθε χρόνο η Π.Ε. Ημαθίας, οχυρώνεται με κάθε δυνατό τρόπο ο νομός από τέτοιου είδους έντονα καιρικά φαινόμενα.

Καταλυτική και άμεση η αντίδραση του μηχανισμού της Π.Ε. Ημαθίας σε κάθε περιστατικό, καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, η οποία παρέμεινε σε ετοιμότητα μερονυχτίς ώστε να συνδράμει όπου και όποτε χρειαστεί. 

Δήλωση  Καλαϊτζίδη

Σε συγχαρητήρια δήλωση του, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης τονίζει: «Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής μας ενότητας, για τον άρτιο και αποτελεσματικό συντονισμό των φορέων της δύναμης της. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, η Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι τρεις Δήμοι, συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. Το ίδιο και οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες που έδωσαν την μάχη για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και για τον  αποχιονισμό των ορεινών μας περιοχών».

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]