Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΠΕΡ/ΚΗ ΠΥΡ/ΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ – ΠΑΓΕΤΟΥ- ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ημαθίας  στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών εν όψει της χειμερινής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών και ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας όταν πρόκειται να μετακινηθούν και συγκεκριμένα : 

1.-Ενημερωθείτε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου 

2.-Να προγραμματίσετε το ταξίδι ή την μετακίνησή σας έτσι ώστε να μην συμπέσει με  την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

3.- Να λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις οδηγίες της  Τροχαίας      και των άλλων Κρατικών Υπηρεσιών ( Τμήμα Πολιτικής Προστασίας   Περιφερειακής  Ενότητας ,Γραφείο Πολ. Προστασίας  Δήμου, Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας).

4.-Να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας αντιολισθητικές αλυσίδες ( τις οποίες θα γνωρίζετε τον      τρόπο  τοποθέτησής τους )  και τον απαραίτητο εξοπλισμό  (αδιάβροχα, ομπρέλες, μπότες,  φακό, μπαταρίες, πυροσβεστήρα, κινητό τηλέφωνο  με φορτιστή κ λ π.), κυτίο  πρώτων  βοηθειών και το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας να είναι γεμάτο με καύσιμα. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν από χιονόπτωση – χιονοθύελλα.

 Εάν κατοικείτε σε περιοχή που έχει πρόβλημα χιονόπτωσης θα πρέπει:

 – Να προμηθευτείτε για αρκετές ημέρες με υλικά θέρμανσης ,ξύλα ή πετρέλαιο θέρμανσης  (αφορά κυρίως  όσους κατοικούν σε ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα  .

–  Εάν διαμένετε σε δύσβατες περιοχές, να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για καθαρισμό του    χιονιού ( π.χ. φτυάρι φακό, μπαταρίες κλπ.) καθώς και κινητό  τηλέφωνο για επικοινωνία   όταν  παραστεί ανάγκη.

–  Οι Κτηνοτρόφοι να εφοδιάζονται έγκαιρα με τις απαραίτητες ζωοτροφές.

Ενέργειες κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης – χιονοθύελλας.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

-Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος χωρίς φαινόμενα έντονης χιονόπτωσης.

-Μην εκτίθεσθε σε χιονοθύελλα.

-Σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.       

– Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με Ι.Χ. αυτοκίνητο χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε στην πόλη χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και  όχι το Ι.Χ. αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε εντός αυτοκινήτου.

-Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση – χιονοθύελλα.

-Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

-Αν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί μείνετε σε αυτό, ανάβετε την μηχανή για 10 λεπτά ανά  ώρα  και τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.

ΣΕ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΠΑΓΕΤΟΥ

Σε περιοχές όπου επικρατεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή:

– όταν πρόκειται να μετακινηθείτε με Ι.Χ.  αυτοκίνητο   ενημερωθείτε για την κατάσταση  του   οδικού δικτύου και φέρετε μαζί σας αντιολισθητικές  αλυσίδες.

– Όταν μετακινείσθε πεζοί φορέστε κατάλληλα παπούτσια και να είστε ιδιαίτερα   προσεκτικοί για την αποφυγή τραυματισμών λόγω  ολισθηρότητας των οδών ή των    πεζοδρομίων κλπ.

Στα δίκτυα ύδρευσης οικιών και επαγγελματικών χώρων λόγω των  χαμηλών   θερμοκρασιών υπάρχει περίπτωση να παγώσουν οι σωλήνες  ύδρευσης και να σπάσουν.

Σ΄  αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να  αφήνετε μία βρύση ανοιχτή ώστε η ροή να  εμποδίζει  την παγοποίηση ή  αφού κλείσετε την κεντρική παροχή να αδειάσετε το δίκτυο. 

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ

– Ελέγξατε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και  τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες –υαλοπίνακες).-

– Κουνήστε τα δέντρα της αυλής σας, αλλά και αυτά που βρίσκονται  στο πεζοδρόμια μπροστά από το σπίτι σας, προκειμένου να πέσει το  χιόνι και να μη σπάσουν εξ αιτίας της   υπερφόρτωσης.    

1. Αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας πλημμυρικών  φαινομένων  σας γνωρίζουμε ότι   η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει άντληση υδάτων (όχι λύματα ή νερά που περιέχουν   πετρελαιοειδή ) από πλημυρισμένους χώρους, μόνο στην περίπτωση που η στάθμη του  νερού προς άντληση είναι άνω των 15 εκατοστών περίπου και τούτο διότι όταν η στάθμη είναι μικρότερου ύψους ,η αντλία δεν δύναται να λειτουργήσει (είτε  είναι ηλεκτρική , είτε βενζινοκίνητη).

Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα πρέπει μόνοι τους να βγάλουν τα νερά, εκτός και αν φροντίσουν από τώρα να κατασκευάσουν φρεάτιο διαστάσεων 50εκχ 50εκ χ 50εκ, το οποίο θα είναι προσπελάσιμο από τους πυροσβέστες , οπότε τότε θα καταστεί εφικτή η   άντληση.Επίσης θα πρέπει όλοι όσοι έχουν διαπιστώσει ότι έχουν πλημμυρίσει κάποια φορά να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Ο Διοικητής

 Αλέξανδρος Σ. Κουβακάς

Πύραρχος

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]