Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Χρονογράφημα Λίγες στιγμές με έναν ήρωα

Του Φοίβου Ιωσήφ

Παύλος Αποστολόπουλος-Δασάρχης Σπερχειάδος . Πυρπολητής του εαυτού του. Εντολέας η συνείδηση.. Συνείδηση ανελαστική, κοφτερή, αμείλικτη εναντίον του φυσικού φορέα της. Σύμμαχος στον κίνδυνο, εχθρός στην αποκοτιά.

Σαν τέτοιον γνώριζα τον Παύλο, σαν τέτοιος αναδείχτηκε στη φωτιά της Στύρφακας. Η εντολή ήταν ρητή και ανέκκλητη. Σπεύσατε προς κατάσβεσιν μεγάλης πυρκαγιάς σιτηρών και θάμνων. Για τον Παύλο τέτοιες εντολές ήταν απαρχή δράσης και

πρόκληση αντιμετώπισης Εθνικού κινδύνου.Το ωράριο, η ξεκούραση , η υπεκφυγή, δεν ήταν ποτέ γνώριμα στον άντρα που προκαλούσε περιφρονητικά τον κίνδυνο. Η έννοια της κρικέλας του δημοσίου για κείνον ήταν μια αστεία υπόθεση.

Απόλυτος και μοναδικός γνώμονας η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, η προσφορά χωρίς αναμονή απολαβής.

Σήμερα μέρα Τετάρτη, ώρα εξ το απόγευμα οι δρόμοι της Αθήνας με κατευθύνουν στο Νοσοκομείο ατυχημάτων. Τμήμα πλαστικής χειρουργικής, θάλαμος 470. Κάποιες Νοσοκόμες με πράσινη μπλούζα και μάσκα μπαινοβγαίνουν με την ένδειξη ‘’Απαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος’’. Σε κάποια στιγμή ξεπροβάλει η Άννα , η γυναίκα του Παύλου με μάσκα και ποδιά όπως όλοι.  Οι πρώτες πληροφορίες είναι αντιφατικές και χωρίς ενθάρρυνση. Ο πυρετός είκοσι μέρες τώρα βασανίζει τον παλλίκαρο. Οι Γιατροί διχογνωμούν, διστάζουν και ευελπιστούν μόνο. Η πορεία δεν έχει κατεύθυνση και τα σαρκοφαγώματα της φωτιάς αντιστέκονται στο γρανιτένιο πείσμα του ήρωα. Μου φοράνε την νοσοκομιακή μπλούζα με την μάσκα και πλησιάζω το κρεβάτι της εγκαρτέρησης. Ο Παύλος με καταλαβαίνει παρά τον υψηλό πυρετό και με υποδέχεται με ένα σιωπηλό γαλήνιο χαμόγελο. Μια σιωπή τόσο βροντερή! Κοιταζόμαστε στα μάτια . Στ αλήθεια είμαστε πάντα φίλοι. Προσπαθώ να πονέσω τον πόνο της σπασμένης πλάτης, το τσούξιμο των καμένων χεριών του.  Όμως η φύση απαγορεύει το μοίρασμα του πόνου, κάνει άδικη μοιρασιά. Οι ματιές μας ακόμη μπερδεύονται για λίγο κι ύστερα μου λέει: ΄΄Εντάξει Φοίβο, εντάξει’’. Η επαφή με τον ήρωα φίλο τελειώνει, ίσως τόσο γρήγορα, ίσως τόσο αργά, δεν ξέρω τι να πώ. Εκείνο που ξέρω είναι τι αισθάνομαι. Άμετρη περηφάνεια για την φιλία με έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο, με έναν ασυμβίβαστο πατριώτη. Είναι τιμή μου που με έχει φίλο. Τούτος ο τόπος δεν έχει ανάγκη από τίποτα άλλο παρά από μερικούς Παύλους. Κάτι τέτοιοι δεν σηκώνουν τίποτα άλλο παρά μόνον λεβεντιά.Την λεβεντιά και την αξιοσύνη. Σ αυτούς δεν υπάρχει η ώρα του σχολασμού παρά μόνον η ώρα της έναρξης εργασίας. Αυτοί δεν νοιάζονται παρά μόνον για την αγρύπνια της συνείδησης.

Ο Παύλος προέρχεται από οικογένεια με χαμηλό εισόδημα και υψηλό φρόνημα. Σπούδασε από το  υστέρημα και όχι από το πλεόνασμα. Πρόσφερε πλεονασματικά και είσπραξε ελλειματικά.

Οι ώρες μέχρι να φθάσω στη Λαμία κάνουν ανεπιτυχή προσπάθεια να μπούν ανάμεσα στην σκέψη μου για τον Παύλο. Στην σκέψη και στην τιμή να βρεθώ λίγες στιγμές κοντά σε έναν ήρωα.!

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]