Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Αφού δεν γεννάμε παιδιά θα πάρουμε σύνταξη μετά τα 70;;;

Παρακολουθώ τις τελευταίες «σπόντες» από τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μου φαίνεται ότι προετοιμάζεται το έδαφος… Αν και δηλώνουν ότι δεν υφίσταται επί της παρούσης, αλλά το 2027 θα επανεξετάσουν τα δεδομένα, μυρίζομαι ότι σε λίγα χρόνια θα χρειάζεται να «καβαλήσουμε» τα 70 για να μιλούμε για συνταξιοδότηση. Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο – το 2050 στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία θα αναλογούν σε 100 εργαζόμενους, 75 συνταξιούχοι! Οι δημογραφικές αλλαγές και η ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης απαιτούν προσαρμογές στα συνταξιοδοτικά συστήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Ωστόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ασφαλιστικών εισφορών δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα που το βλέπουμε να γιγαντώνεται την τελευταία 20ετία. Η χάραξη μιας ευρωπαϊκής, κι αν όχι, τουλάχιστον ελληνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι η «θεραπεία». Θα πρέπει να «πέσουν» χρήματα που θα μετατραπούν σε ισχυρά κίνητρα για να γεννηθούν παιδιά, να μεγαλώσει το εργατικό δυναμικό και να σηκώσει τον γηρασμένο ευρωπαϊκό πληθυσμό. Και μην αναρωτηθείτε που θα δουλέψουν οι νέοι άνθρωποι με αυτά τα ποσοστά ανεργίας, γιατί υπάρχει «χώρος» σε δουλειές, όπως στον πρωτογενή τομέα, που σήμερα απαξιούμε να εργαστούμε. Αλλά και αυτό συνδέεται με την παιδεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό που «σπρώχνει» τα παιδιά προς μια κατεύθυνση, ενώ οι επιλογές τους είναι πολύ περισσότερες.

«Χειρόφρενο» και στρατηγικός σχεδιασμός για το δημογραφικό και την εργασία γιατί σε λίγα χρόνια την σύνταξη θα την βλέπουμε μόνο στα λεξικά!

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 μια συμβολική δενδροφύτευση στο Δημοτικό Πάρκο..

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]