-Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών
Σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε χθες ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνεται ότι πλέον υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων και χαρακτηρίζει «παραγωγικές» τις συναντήσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός προσήλθε στις συναντήσεις με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.
Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών
Στο πλαίσιο των συναντήσεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας «on camera», είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Είχαν προηγηθεί ένα ξεκάθαρο «ναι» στην κυβερνητική πρόταση από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και ένα «όχι» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Τετ-α-τετ με Τσίπρα και Γεννηματά
Το πρώτο ραντεβού του πρωθυπουργού ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. «Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα», ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό.
Η Φώφη Γεννηματά
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό «ναι» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος
Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, δηλώνοντας ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.
O Γιάνης Βαρουφάκης
Ο επικεφαλής του κόμματος Μερα 25 Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι συμφώνησε μαζί του, στην ανάγκη να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων.
Απαραίτητοι οι 200 ψήφοι στη Βουλή
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση, καθώς χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από εκεί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Ο στόχος αυτός μοιάζει εφικτός καθώς η μόνη ξεκάθαρη άρνηση που έχει διατυπωθεί είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει 86 βουλευτές.







