Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Χρήστος Γιαννακάκης: «Με τη μεγιστοποίηση των Οργανώσεων Παραγωγών μπορούμε να εκτοξεύσουμε τις εξαγωγές μας»

Στην ανάγκη μεγιστοποίησης των οργανώσεων παραγωγών για την εκτόξευση των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια εστιάζει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, αναφορικά με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών της χώρας μας στην περίοδο 2015-16.

«Είναι φανερό ότι οι προσπάθειες των φορέων μας, ιδιωτικών και συνεταιριστικών, για την εξεύρεση νέων αγορών άρχισαν να αποδίδουν καρπούς» μας είπε ο κ. Γιαννακάκης, εστιάζοντας παράλληλα στις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν από εδώ και εμπρός στον αγροτοδιατροφικό τομέα. «Οι προσπάθειες που κάναμε μετά το ρώσικο εμπάργκο είχαν αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν αρκεί. Οφείλουμε να αρχίσουμε να συζητάμε την περαιτέρω αξιοποίηση των οργανώσεών μας, με νέα μεγαλύτερα, αποτελεσματικότερα και πειστικότερα σχήματα συνεργασίας, που πρέπει να είναι ο στρατηγικός μας στόχος για τα επόμενα χρόνια, ώστε σε συνδυασμό με την ποιότητα των προϊόντων μας να εκτοξεύσουμε τις εξαγωγές μας στα ύψη» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας.

Ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές νωπών φρουτολαχανικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση της αξίας και του όγκου των εξαγωγών των νωπών φρούτων και λαχανικών κατά την εμπορική περίοδο 2015-2016 ήταν εντυπωσιακή. Παρά το ρωσικό εμπάργκο που διέκοψε την ανοδική  πορεία των προηγουμένων περιόδων, ο επαναπροσδιορισμός των στόχων εξαγωγής των ελληνικών προϊόντων με διεύρυνση των παραδοσιακών αγορών, αλλά και το άνοιγμα νέων σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση στην εγχώρια αγορά απέδωσαν την παρακάτω εικόνα για τα προϊόντα της περιοχής μας:

Στα μήλα η αύξηση ήταν 35,5% κατ’ όγκο (104.271 τόνους) σε σχέση με την περίοδο 2014/15 και η αξία αυξήθηκε κατά 17,9% φθάνοντας στα 40,212 εκατ. ευρώ.

Στα ακτινίδια υπήρχε αύξηση 3,9% κατ’ όγκο (120.725 τόνους), με μείωση όμως της αξίας τους κατά -18% φθάνοντας στα 76,607 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα χειμερινά φρούτα της περιόδου 2015-2016, οι ετήσιες εξαγωγές 2016 (μέχρι 30/9) των θερινών φρούτων και λαχανικών παρουσιάζουν στα ροδάκινα αύξηση σε σχέση με το 2015 κατά 17,8%, στα +59,3% στα βερίκοκα και 5,8% στα νεκταρίνια. Μείωση είχαν μόνο τα κεράσια -41,2%, τα επιτρ. σταφύλια -33,8% και οι πιπεριές -41,1% λόγω μειωμένης παραγωγής οφειλόμενης σε ζημιές από καιρικές καταστροφές.

Κατά τις εκτιμήσεις οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στο τέλος του 2016 θα είναι αυξημένες από 16 έως 18% έναντι της αντιστοίχου περιόδου του 2015 και θα ξεπεράσουν τους 1,5 με 1,6 εκατ. τόνους.

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Ορισμός νέων μελών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των Ανεξάρτητων Αρχών και

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]