Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Νίκος Ουσουλτζόγλου προς υπουργούς: Προσοχή! Το 25% του κάμπου της Βόρειας Ελλάδας θα μείνει ακαλλιέργητο

Κραυγή αγωνίας απευθύνει με επιστολή του στα οικονομικά υπουργεία (Λαφαζάνη, Βαγγέλη Αποστόλου και Σγουρίδη) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου αναφορικά με την ‘πράσινη ενίσχυση’, τονίζοντας ότι  το 25% του κάμπου της Βόρειας Ελλάδας θα μείνει ακαλλιέργητο.

 

Στην επιστολή του ο κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρει:

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε για την «Πράσινη Ενίσχυση» όπως αυτή θα ισχύσει με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020, και ειδικότερα αναφορικά:

1. με την υποχρέωση εναλλαγής τουλάχιστον 2 καλλιεργειών με μέγιστη κάλυψη 75% ανά καλλιέργεια σε εκμεταλλεύσεις με αρόσιμες εκτάσεις από 100 στρέμματα και άνω, και

2. την περιοχή οικολογικής εστίασης 5% ΑΝΩ ΤΩΝ 150 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων του τοπίου για αρόσιμες εκτάσεις,

 

επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη πολιτική και που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, και σίγουρα πριν την προσεχή εαρινή καλλιεργητική περίοδο.

Όπως γνωρίζετε, τη φετινή καλλιεργητική χρονιά, με τις ιδιαίτερα πολλές βροχοπτώσεις, οι αγροί βρίσκονται ακόμη σε αρχικό ή σε μηδενικό στάδιο προετοιμασίας, γεγονός που δεν δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής πολλών εαρινών καλλιεργειών.

Σε ό,τι αφορά τις εκτατικές καλλιέργειες, στις περισσότερες περιοχές ειδικότερα της βόρειας Ελλάδας όπου καλλιεργούταν βαμβάκι, θα καλλιεργηθούν υποχρεωτικά μεγάλες εκτάσεις καλαμποκιού, με εξαιρετικά αμφίβολη τόσο τη διάθεση του προϊόντος, όσο και την πρόσοδο των αγροτών. Η αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με καλαμπόκι στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζεται σε 20% τουλάχιστον. Επιπρόσθετα, η αντικατάσταση του βαμβακιού από το καλαμπόκι προδικάζει πρόσθετο χαμένο εισόδημα για τους αγρότες, λαμβάνοντας υπόψη την μέση πρόσοδο των δύο προϊόντων την τελευταία πενταετία.

Ακόμη, όπως γνωρίζετε τα ενοίκια των αγροτικών εκτάσεων στην Ελλάδα είναι τα ακριβότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, λόγω των περιορισμένων αρδεύσιμων εκτάσεων, οπότε η περιοχή οικολογικής εστίασης έχει σαν αποτέλεσμα πρόσθετο χαμένο εισόδημα για τους αγρότες, τουλάχιστον κατά 40 € ανά στρέμμα.

Επιπλέον, το μέτρο δε λαμβάνει υπόψη περιοχές όπου το βαμβάκι ήταν μονοκαλλιέργεια. Στις περιοχές αυτές υπάρχει μηχανολογική υποδομή για την καλλιέργεια βαμβακιού, όχι όμως καλαμποκιού, ενώ το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα την πρόσοδο από την καλλιέργεια βάμβακος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση των εξόδων καλλιέργειας με παράλληλη μείωση της προσόδου.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η μεγάλη ομολογουμένως πιθανότητα να αργήσει περεταίρω η σπορά του καλαμποκιού, λόγω των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να σπαρθούν ολιγοήμερες ποικιλίες (3μηνών) με 40% κατά μέσω όρο μικρότερες στρεμματικές αποδόσεις και συνεπώς μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Θα πρέπει ακόμη να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι σε περιοχές όπου οι αγροί δεν έχουν ικανό αρδευτικό δίκτυο και οι αγρότες καλλιεργούν κατά το πλείστον σιτηρά, αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με την πολιτική της «Πράσινης Ενίσχυσης». Το γεγονός αυτό οδηγεί αυταπόδεικτα στην καλλιέργεια φυτών που δεν ευδοκιμούν στα συγκεκριμένα εδάφη με αποτέλεσμα τη περεταίρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και την εξαπάτηση του κράτους αναφορικά με τη χορήγηση των επιδοτήσεων.

Επιπρόσθετα, όπως γνωρίζετε, η καλλιέργεια βαμβακιού επιδοτείται με συνδεδεμένη ενίσχυση 187 εκ. € για καλλιεργούμενη έκταση 2,5 εκ. στρεμμάτων. Με την πολιτική που προτείνεται, προβλέπεται αναπόφευκτα η μείωση της καλλιέργειας βάμβακος στα 2 εκ. στρέμματα γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσθετη απώλεια αγροτικών εισοδημάτων ύψους 40 εκ. € από την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για μια σειρά ακόμη, που δεν δύναται να αναπτυχθούν σε μια σύντομη επιστολή, ζητάμε την αναστολή των παραπάνω πολιτικών, τουλάχιστον για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και τον επανακαθορισμό αυτών, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή στη χώρα.

 

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται θα πρέπει να στοχεύουν στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσοδο των αγροτών με το μικρότερο δυνατό κόστος, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακας, να επιτύχουμε μακροχρόνια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και οικονομικά ωφέλιμη για τη χώρα μας.»

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τους πολλούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον ανάχωμα στην κρίση

Από το πλεόνασμα 12,1 δισ. του 2025 -Αφορούν αγρότες, ενοικιαστές, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ιδιωτικό χρέος   Δέσμη οκτώ

Διαβάστε περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 6.4.2026

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μια αρνητική διαταραχή. Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]