Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ανδροκρατούμενο και… πεντανόστιμο για μια ακόμη χρονιά το Κουρμπάνι στο Αρκοχώρι! Φωτορεπορτάζ

Τηρήθηκε και φέτος, για μια ακόμη χρονιά, το πατροπαράδοτο, ανδροκρατούμενο, έθιμο του Κουρμπανιού στο Αρκοχώρι της Νάουσας.Το πρωί της Κυριακής 18 Ιανουαρίου τελέστηκε στον, πανηγυρίζοντα, Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στον γραφικό λόφο του χωριού, Θεία Λειτουργία, προεξέρχοντος του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, πατρός Στυλιανού Μακρή.Στη 1 το μεσημέρι η κουρμπανική επιτροπή και ο πρόεδρος της κοινότητας κ.Βασίλης Πασχούλας έδωσαν το έναυσμα για το μοίρασμα της πεντανόστιμης κοτόσουπας και του στιφάδου, τα οποία έβρασαν επί ώρες σε παραδοσιακή φωτιά και σε τριάντα δυο καζάνια.

Ακολούθησε ο πλειστηριασμός από τους κατοίκους της κοινότητας για τα ψητά αρνιά και τα κοτόπουλα, τα έσοδα του οποίου θα πάνε στην συντήρηση των τοπικών εκκλησιών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι, οι Αρκοχωρίτες, αλλά και και ο πατέρας Στυλιανός που έχει καθήκοντα εκκλησιαστικού προϊσταμένου, θρησκεύονται βαθιά και αγαπάνε τον τόπο τους.

Στο τραπέζι βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας κ.Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Αποστόλου, οι βουλευτές (και εκ νέου υποψήφιοι) κ.κ Τσαβδαρίδης και Βεσυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ.Λογδανίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Κουτσογιάννης, Γαϊτανίδης,Βαδόλας και Γιαννούλης, ο πρόεδρος της Φυτειάς κ.Αγγέλου και φυσικά οι άνδρες κάτοικοι του χωριού, που έδωσαν ζωντάνια και κέφι με τις παρέες τους.

Ευχές και του χρόνου με υγεία σε όλους. Από τον φίλο Βασίλη Πασχούλα, μέχρι τα μέλη της κουρμπανικής επιτροπής, τους μάγειρες και όλους τους κατοίκους του χωριού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ανδροκρατούμενο του εθίμου κράτησε (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) ενώ οι γυναίκες διασκέδασαν με παραδοσιακή μουσική στην πλατεία του χωριού.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ

Γράφει ο Γιάννης Γεωργουδάκης, Εκπαιδευτικός Η ιστορία διδάσκει, πως δε χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο για να αναδειχθεί κάποιος αριβίστας ή έστω

Διαβάστε περισσότερα »

Τάσος Μπαρτζώκας: Δίνεται λύση στην πληρωμή των ενισχύσεων σε αγροτεμάχια που είχαν αποκλειστεί λόγω ζητημάτων συγκυριότητας με το Δημόσιο

Από το Πολιτικό Γραφείο του Τάσου Μπαρτζώκα, γνωστοποιούνται τα εξής: «Με έκτακτη τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]