Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Από τα πιο ασφαλή στην Ε.Ε. τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

Στη λίστα των πιο ασφαλών φρούτων και λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται τα ελληνικά, σε ό,τι αφορά τις υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), στο πρώτο εξάμηνο του 2014. 

Το σύστημα ανακοίνωσε συνολικά κοινοποιήσεις, από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, εισόδους από τρίτες χώρες ή ενδοκοινοτική διακίνηση εντός της ΕΕ. Μεταξύ αυτών των αναφορών, μόνο μία αφορά την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε: «Τα περισσότερα κρούσματα για το σύνολο των φρούτων και των λαχανικών κατά την υπό εξέταση περίοδο είχε η Τουρκία, με 38 περιστατικά (εκ των οποίων 34 σε πιπεριές) με δεύτερη την Αίγυπτο με 16. Στην τρίτη θέση, με 12, βρίσκονται χώρες όπως η Ινδία, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Νιγηρία. Η Ισπανία έχει αναφερθεί με πέντε περιπτώσεις, η Ολλανδία και το Μαρόκο, με πέντε και τέσσερις αντίστοιχα». 

Τις περισσότερες ανακοινώσεις για υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που εισήγαγε, κατέθεσε η Βουλγαρία (35), ακολουθούμενη από τις χώρες Ιταλία (21), Ολλανδία (19), Ηνωμένο Βασίλειο (19) και Γαλλία (18).

Ο συνολικός αριθμός των χωρών που είχαν περιστατικά σε πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ είναι: Αλβανία (1), Γερμανία (1), Αργεντινή (2), το Βέλγιο (3) Βραζιλία (1) Καμπότζη (7 ), Κίνα (6), την Αίγυπτο (16), Ισπανία (5) ΗΠΑ (2) Αιθιοπία (3) Γαλλία (3) Ελλάδα (1), Κάτω Χώρες (5), Ονδούρα (2), την Ουγγαρία ( 1) Ινδία (12), Ιταλία (2) Ιορδανία (1), Κένυα (8) Μαλαισία (1) Μαρόκο (4) Μολδαβία (1) Ναμίμπια (1), Νιγηρία (12), το Πακιστάν ( 2) Περού (9) Πολωνία (1) Τσεχία (1) Δομινικανή Δημοκρατία (12), τη Σρι Λάνκα (3), Νότια Αφρική (3), Ταϊλάνδη (6), Τυνησία (2) Τουρκία (38 ) και το Βιετνάμ (4).

«Τα ελληνικά προϊόντα κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις από απόψεως καθαρότητας σε υπολείμματα. Η Ελλάδα, για ένα ακόμη εξάμηνο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., είναι μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών, στα οποία ανιχνεύονται οι λιγότερες υπερβάσεις σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το γνωρίζουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι καταναλωτές και οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής από τους Έλληνες παραγωγούς» υπογράμμισε ο κ. Πολυχρονάκης.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φουσκωμένα» έρχονται τον Οκτώβριο τα πράσινα τιμολόγια, σε σχέση με τα μπλε

–Χρεώσεις και αυξήσεις, ανά πάροχο Μεγάλη διαφορά καταγράφεται στα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο, κυρίως μεταξύ των πράσινων τιμολογίων που έχουν

Διαβάστε περισσότερα »

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής η στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας»

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) παρέστη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, υπογραμμίζοντας τη

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]