Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Πόσο θα πρέπει να περιμένω να αλλάξει το παιδί μου. Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, που έχει καθορισθεί η 2η ημέρα του Απριλίου, η ομάδα παιδιατρικών φυσιοθεραπευτών στη Βέροια, επισημαίνει την αξία της έγκαιρης ανίχνευσης και πρώιμης παρέμβασης.

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας ευρέος φάσματος. Για αυτό και χρησιμοποιείται ο όρος “διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού”.

Βασικά συμπτώματα: δυσκολία στον συντονισμό κινήσεων, την κοινωνικότητα, την επικοινωνία και συμπεριφορά.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία παιδιάτρων αναφέρει ότι 1 στα 88 παιδιά μπαίνει η διάγνωση “φάσμα αυτισμού”.

Το “σλόγκαν” είναι:

Μην περιμένετε ….. μην αφήνετε τον χρόνο να κυλάει.

Αναγνωρίστε τα σημάδια έγκαιρα.

Τα πρώιμα σημάδια παρουσιάζονται και στην κίνηση του παιδιού πριν τους 16 μήνες.

Η αδυναμία του παιδιού να κατακτά έγκαιρα και ποιοτικά τα ορόσημα της φυσιολογικής ανάπτυξης π.χ. παραμονή του παιδιού στην μπρούμυτα θέση αρχικά, καθιστή θέση, μπουσούλημα κτλ αποτελεί ένα στοιχείο ένδειξης ότι κάτι συμβαίνει.

Τα ορόσημα – στάδια της φυσιολογικής κινητικής ανάπτυξης είναι συγκεκριμένα χρονικά για όλα τα παιδιά.

Για κάθε παιδί που καθυστερεί να κατακτήσει ποσοτικά και ποιοτικά αυτά τα στάδια πρέπει να αναρωτηθούμε το γιατί.

Τις περισσότερες φορές ένα αναπτυξιακό πρόβλημα δεν μπορεί το παιδί να το ξεπεράσει από μόνο του μεγαλώνοντας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε “Δεν υπάρχει τεμπέλικο παιδί”.

Οι αναπτυξιακές αποκλίσεις αποτελούν μικρά σημάδια που πολύ εύκολα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και να μην τα εντοπίσουμε.

Όταν ένα παιδί καθυστερεί στα κινητικά στάδια του 1ου χρόνου μακροπρόθεσμα επηρεάζονται οι κινητικές δεξιότητες του παιδιού όπως τρέξιμο, πήδημα, ποδήλατο.

Οι κινητικές δεξιότητες ενσωματώνονται σε ότι κάνουμε.

Είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών.

Όλοι έχουμε υπόψιν μας κάποιο παιδί που δεν τα καταφέρνει καλά με το σώμα του και παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά.

Υπάρχουν γονείς που αναρωτιόνται γιατί το παιδί μου είναι λίγο αδέξιο; Γιατί δεν μπορεί να παίξει στην παιδική χαρά όπως τα άλλα παιδάκια;

Οι ανησυχίες των γονιών είναι γενικά αξιόπιστες. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην ανίχνευση κατά 70% ~ 80% των παιδιών με αναπτυξιακή ανωριμότητα.

Ορισμένοι γονείς περιγράφουν ένα παιδί που διέφερε αρχικά από την στιγμή της γέννησης του ενώ  άλλοι ένα παιδί που εξελισσόταν κανονικά και μετά έχασε αυτές τις δεξιότητες.

Για αυτό μην περιμένετε

Αναζητήστε να δείτε τι είναι αυτό που συμβαίνει.

Οι παιδιατρικοί φυσιοθεραπευτές με την γνώση της τυπικής και άτυπης ανάπτυξης μπορούν να ανιχνεύσουν αν υπάρχει ζήτημα με την αδρή κινητικότητα.

Μπορεί να κάνει ερμηνευτική εκτίμηση μέσα από τις αναφορές των γονιών και μέσα από την παρατήρηση των παιδιών.

Μπορεί να εφαρμόσει αναπτυξιακά τεστ. Αυτά είναι τα εργαλεία αξιολόγησης της κινητικότητας του μωρού – παιδιού.

Η εφαρμογή τους είναι σημαντική όταν ένα μωρό είναι 9 μηνών – 18 μηνών – 30 μηνών. Κυρίως στα παιδιά υψηλού κινδύνου, όπως πρόωρα, χαμηλού βάρους κι άλλα.

Αν ανησυχείτε για το παιδί σας,  επειδή δεν έχει κατακτήσει έγκαιρα τα ορόσημα, όπως αναφέρει η φυσιολογική ανάπτυξη, επισκεφτείτε μας για να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΗ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ΣΤΑΔΙΟΥ 10

ΒΕΡΟΙΑ

ΤΗΛ:2331028811

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και το  Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο

Διαβάστε περισσότερα »

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας  ενημερώνει πως η προβολή της βραβευμένης ταινίας “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απριλίου,

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]