Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Πέθανε ο Κάρολος Φιξ της γνωστής μπίρας

Tην τελευταία του πνοή, σε ηλικία 92 ετών, άφησε ο Κάρολος Φιξ, απόγονος της οικογένειας που συνέδεσε το όνομά της με τη γνωστή μπίρα στην Ελλάδα.

Ο επιχειρηματίας είχε κτυπήσει σοβαρά στα πόδια πριν από λίγο καιρό και νοσηλευόταν στο Υγεία. Όταν ξεπέρασε το συγκεκριμένο πρόβλημα, υπέστη νέο σοβαρό τραυματισμό, αυτή τη φορά στα πλευρά, ο οποίος έμελλε να είναι και μοιραίος.

Η ζυθοποιία Φιξ ιδρύθηκε το 1864 από τον Βαυαρό Γιοχαν Καρλ Φιξ στην Αθήνα. Ως προμηθευτής της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα διατήρησε την επιχείρηση επί περίπου 100 χρόνια σε πολύ υψηλά στάνταρ στην αγορά. Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893 (το γνωστό κτήριο όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος σταθμός του μετρό και του τραμ). Το 1900 η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου.

Η ποιότητα της μπίρας της ήταν τόσο καλή και σταθερή που επισκίασε τους ανταγωνιστές και στον εικοστό αιώνα ήταν πλέον η μοναδική μεγάλη στην Ελλάδα. Μετά την πτώχευση της εταιρείας το 1983 και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης της εμπορικής της ονομασίας, η μπίρα Φιξ επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες και παράγεται πάλι από το 2009 στο ίδιο ζυθοποιείο. Μετά από επενδύσεις ξένων ανταγωνιστών στην Ελλάδα και το γάμο της χήρας Ιωάννου Φιξ με τον Γαρουφαλιά, η εταιρεία έπεσε σε κρίση και χρεοκόπησε το 1983. Το όνομα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πούλησε στην εταιρεία Κουρτάκη.

Σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» του δανέζικου ομίλου Carlsberg, ο οποίος σε νέες εγκαταστάσεις στην Εύβοια παράγει και εμφιαλώνει τη νέα Φιξ.

πηγή: cnn.gr

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ τα κρυπτονομίσματα – Πώς θα εντοπίζονται οι «μαϊμού» επενδυτές

Αυστηρότερο φοροελεγκτικό πλαίσιο για τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με τις νέες

Διαβάστε περισσότερα »

Αλλάζει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, σε 5 ζώνες, ανάλογα με τον βαθμό τουριστικής ανάπτυξης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής

Παρουσιάστηκε και τίθεται σε διαβούλευση έως τις 25 Ιουνίου Το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο τίθεται σε

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]