Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Μητσοτάκης: Επαναλειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες της Κοζάνης, για να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο

Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών, τίθεται σε λειτουργία στην Κοζάνη εξασφαλίζοντας σειρά σημαντικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 μεγαβάτ των Ελληνικών Πετρελαίων που εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, θα παράγει ετησίως 350 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών, θα εξασφαλίζει έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές της περιοχής, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο, θα περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους και θα μειώνει το ενεργειακό κόστος της χώρας καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα θα είναι σταθερή στα 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως

Αναφερόμενος στην επένδυση ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ξεχωριστή ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία και για έργο – ορόσημο για τη χώρα, που συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. «Εδώ αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Στην παρούσα κρίση είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μέτρα για θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση ο κεντρικός προσανατολισμός που οδηγεί στην κλιματική ουδετερότητα, όπως είπε, τονίζοντας:

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο, σημειώνοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις του ενεργειακού τους σχεδιασμού για να εξασφαλιστούν απέναντι στα χειρότερα πιθανά σενάρια σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας από φυσικό αέριο. Επανέλαβε ότι η απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν και είναι σωστό μέτρο για περιβαλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης που έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον φυσικό αέριο.

Οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55 % ως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2050 δεν τίθενται σε αμφισβήτηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, θυμίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για την μετά το λιγνίτη εποχή. Είναι μύθος, ανέφερε χαρακτηριστικά, η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Υπογράμμισε ότι η προσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού δεν καθυστερεί, δεν αναβάλει και δεν μειώνει τις δράσεις του προγράμματος για δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. «Είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη ημέρα να είναι καλύτερο από το παρόν και το παρελθόν», επεσήμανε. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που αποκτούν εκτάσεις στην περιοχή για επενδύσεις που θα αναπληρώσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας από το λιγνίτη.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση ενεργειακή θωράκιση που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει εν αφθονία η χώρα μας σε συνδυασμό με την αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση των δικτύων.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τους πολλούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον ανάχωμα στην κρίση

Από το πλεόνασμα 12,1 δισ. του 2025 -Αφορούν αγρότες, ενοικιαστές, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ιδιωτικό χρέος   Δέσμη οκτώ

Διαβάστε περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 6.4.2026

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μια αρνητική διαταραχή. Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]