Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Η παρουσίαση των προτάσεων του Γκι Πετιζιράρ από τον στρατηγικό Σύμβουλο της ΟΧΕ

Επί χάρτου αποτυπώνονται σταδιακά οι προτάσεις του στρατηγικού συμβούλου της ΟΧΕ, Γκι Πετιζιράρ για το ελληνικό χάντμπολ.

Ο Γάλλος λέκτορας της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IHF) παρουσίασε τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του σε τρεις συναντήσεις με ανθρώπους του αθλήματος σε Θεσσαλονίκη, Δράμα και Αθήνα. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΧΕ, που θα αποφασίσει για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης τριετίας αναφορικά με την ανάπτυξη του αθλήματος.

Στις τρεις συναντήσεις, παρουσία του προέδρου της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή, παρευρέθηκε πλήθος προπονητών και παραγόντων του αθλήματος, ενώ στη συνάντηση της Αθήνας παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης.

Κλειδί η συνεργασία

«Ας πούμε ότι το άθλημα είναι μία τούρτα. Ή όλοι θα μαλώνουν για το μεγαλύτερο κομμάτι ή όλοι θα συνεργαστούν για να μεγαλώσει η τούρτα και να έχουν όλοι μεγαλύτερα κομμάτια. Στη Γαλλία αυτό το καταλάβαμε, χωρίς να είμαστε πιο έξυπνοι από εσάς. Πριν από τριάντα χρόνια δεν υπήρχαν επαγγελματίες, ούτε μεγάλα μπάτζετ. Οι προπονητές, όμως, όπως και τα σωματεία, κατάλαβαν ότι δεν έχει νόημα να τρώγονται μεταξύ τους», είπε ο Γκι Πετιζιράρ παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία του.

Σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στο ελληνικό χάντμπολ χαρακτήρισε ως πολύ θετική την προβολή του αθλήματος από τη δημόσια τηλεόραση για το συγκεκριμένο σκοπό της ανάπτυξης (στη Γαλλία το άθλημα προβάλλεται στη συνδρομητική τηλεόραση), ενώ τόνισε ότι είναι σημαντική η υποστήριξη της Πολιτείας που παρέχει προπονητικό δυναμικό στην Ομοσπονδία μέσω των αποσπάσεων. Επίσης θεώρησε σημαντικό βήμα την ένταξη στο πρόγραμμα Sports Excellence, καθώς και την ανάληψη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021, που παρέχει αγωνιστικά και οικονομικά κίνητρα.

Σε αντιδιαστολή, χαρακτήρισε εύθραυστο το οικονομικό μοντέλο, σε συνάρτηση με τις χορηγίες και τα εισιτήρια που κόβουν οι ομάδες. Πρότεινε τη δημιουργία λίγκας υψηλού επιπέδου υπό την ομπρέλα της ΟΧΕ ώστε να βελτιωθεί εμπορικά και αγωνιστικά το προϊόν, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιμόρφωσης των προπονητών.

Χάντμπολ παντού

Μεταξύ άλλων, ο Γκι Πετιζιράρ τόνισε την ανάγκη να παιχθεί το χάντμπολ σε όλους τους νομούς της χώρας, ώστε να διευρυνθεί η «δεξαμενή» των αθλητών, σημειώνοντας ότι «για παράδειγμα η άνθιση του γαλλικού χάντμπολ ήρθε από αθλητές που προέρχονται από την περιφέρεια της χώρας και των αποικιών».

Για το σκοπό αυτό πρότεινε τη δημιουργία μίας επιτροπής με αντικείμενο την ποσοτική βελτίωση του αθλητικού δυναμικού, ακόμη και με εργαλείο τη δημιουργία συλλόγων σε περιοχές που δεν υπάρχει το άθλημα.

Στο μικροσκόπιο οι Εθνικές
Αναφορικά με τις Εθνικές ομάδες, χαρακτήρισε επίσης θετικό ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021 θα διοργανωθεί στην Αθήνα και τόνισε την ανάγκη να είναι ανταγωνιστικό το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και να επιδιώξει τη διάκριση. «Μετά το 2021, όμως, τι;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αγωνιστικά οφέλη με στόχο να γίνει σταδιακά πιο ανταγωνιστική η Εθνική ανδρών.

Μάλιστα για τους άνδρες έθεσε ως πρώτο ρεαλιστικό στόχο την άνοδο στην 24άδα της ευρωπαϊκής κατάταξης από την 32η θέση σήμερα και υπογράμμισε ότι έτσι η Εθνική θα μπορεί να διεκδικεί με αξιώσεις την παρουσία της σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων.Αναφορικά με την Εθνική Εφήβων του 2021 πρότεινε να είναι ανοικτή και στην ηλικιακή κατηγορία των παίδων, εφόσον υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα. «Είναι καλύτερο σε μία αποστολή να πάρει μέρος ένας αθλητής νεότερος σε ηλικία που έχει τα φόντα να αφήσει το στίγμα του στο άθλημα, από κάποιον μεγαλύτερο που δεν έχει τις ανάλογες προδιαγραφές», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης φρόντισε να αυξηθούν οι αγώνες στις συγκεκριμένες ηλικίες ακόμη και με διοργανώσεις μεταξύ των Ενώσεων, ώστε οι αθλητές να έχουν πιο πολλά παιχνίδια στα πόδια τους και επισήμανε την ανάγκη για ακόμη πιο δυνατά διεθνή φιλικά με κορυφαίες δυνάμεις του χώρου.

Δημιουργία προπονητικών κέντρων 
Ενισχυτικά, μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία τουλάχιστον δύο εθνικών αθλητικών κέντρων σε Βορρά και Νότο, όπου θα συμμετέχουν περίπου 40 επίλεκτοι αθλητές ηλικίας 14 έως 19 ετών, με στόχο την αθλητική τους βελτίωση. Στα συγκεκριμένα αθλητικά κέντρα, οι αθλητές θα προπονούνται από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη και έπειτα θα ενσωματώνονται και πάλι στους συλλόγους τους για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Σαββατοκύριακου. Οι επίλεκτοι αθλητές που θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θα έχουν το δικαίωμα μεταγραφής σε άλλο σύλλογο. Για την επιτυχία του εγχειρήματος τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ ομοσπονδιακών και σωματειακών προπονητών.

Καλύτερος συντονισμός

Για την καλύτερη αξιολόγηση, συνεργασία και τον συντονισμό Εθνικών ομάδων, ανάπτυξης και σωματείων στο πλαίσιο ενός πολυεπίπεδου προγράμματος, ο Γκι Πετιζιράρ πρότεινε να δημιουργηθεί θέση τεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Γάλλου συμβούλου και όλων των εμπλεκομένων προπονητών, υπαλλήλων και συνεργατών.

Εκπαίδευση προπονητών 
Ο Γκι Πετιζιράρ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας προπονητής που να έχει Masters Coach/Pro Licence, που από του χρόνου θα είναι υποχρεωτικό για Εθνικές ομάδες και συλλόγους που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Γάλλος λέκτορας τόνισε την ανάγκη περαιτέρω κατάρτισης των Ελλήνων προπονητών πάνω στις σύγχρονες μεθοδολογίες.

Μείωση εξόδων – διαιτησία

Ο στρατηγικός σύμβουλος της ΟΧΕ χαρακτήρισε υπερβολικά τα έξοδα για τη διαιτησία, ιδίως στους αγώνες των ηλικιακών πρωταθλημάτων. Μάλιστα, πρότεινε στους αγώνες των μικρών ηλικιών να έχουν τη δυνατότητα να σφυρίζουν αμισθί αθλητές, τουλάχιστον δύο χρόνια μεγαλύτεροι των ηλικιών που αγωνίζονται. Επίσης πρότεινε να μην είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού ή άλλου εξειδικευμένου προσώπου από τον κλάδο της υγείας στους αγώνες, αλλά παράλληλα κάθε σωματείο να έχει προπονητή ή συνοδό με βασικές γνώσεις για πρώτες βοήθειες.

Beach handball και σάλα
Με δεδομένες τις επιτυχίες του beach handball με κορυφαία την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από την Εθνική Γυναικών, ο Γάλλος λέκτορας της IHF πρότεινε την περαιτέρω προσπάθεια ώστε να διευρυνθεί η βάση αθλητών και αθλητριών. Μάλιστα, τόνισε ότι θα ήταν καλό σταδιακά οι αθλητές και οι αθλήτριες των Εθνικών Oμάδων να μην προέρχονται από τη σάλα, ώστε να μπορεί να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων σε χάντμπολ και beach handball.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Διοργάνωση Αναπτυξιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου Κ-10 & Κ-8 στη Βέροια

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ημαθίας (Ε.Π.Σ.Η.), σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) και τον Δήμο Βέροιας, διοργανώνει Αναπτυξιακό

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]