Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

Γράφει

ο Αλέξανδρος Τρομπούκης

 

Βρέθηκα τη Δευτέρα της Τυρινής στη Μελίκη και παρακολούθησα το έθιμο του καλόγερου (καλός γέρος) που γίνεται από τους πρόσφυγες του χωριού Κωστί της Αγαθούπολης της Ανατολικής Ρωμυλίας, που διαμένουν εδώ (οι απόγονοι πλέον).

Συμμετέχουν μόνον άνδρες που υποδύονται συγκεκριμένους ρόλους. Τα κύρια πρόσωπα του δρώμενου είναι: ο Καλόγερος, ο Βασιλιάς, η Μπάμπω, η κορίτσα, ο Ζευγολάτης, ο Μπαρμπέρης , τα παλικάρια και άλλοι.

Από τα κύρια πρόσωπα μεταμφιεσμένοι είναι: ο Καλόγερος, η Μπάμπω η Κορίτσα, και ο Βασιλιάς. Ο ρόλος του καλόγερου (που δεν είναι Μοναχός) είναι κληρονομικό δικαίωμα μιας οικογένειας του Κωστί. Γίνεται αναπαράσταση της σποράς αφού προηγουμένως τα παλληκάρια χορεύουν υπό τους ήχους της θρακικής λύρας και βουτάνε σε νερά και λάσπες. Δείγμα της ένωσης με την ζωοτρόφο γη.Το έθιμο έχει σχέση με τον ερχομό της άνοιξης που φέρνει τη ζωή στα σπαρτά, με εικόνες και συμβολισμούς αρχαίγονους.

Η ομάδα των συμμετεχόντων περνά από όλα τα σπίτια του χωριού, όπου προσφέρεται τσίπουρο και μεζές,ανταλλάσσονται ευχές για καλές σοδιές και η ημέρα κλείνει με νυκτερινό γλέντι. Από το έθιμο δεν λείπουν οι πιπεράτες αθυροστομίες.

Έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά για τις ρίζες αυτού του  εθίμου. Εγώ απλά το κατεγραψα όπως το έζησα με καλή παρέα. 

Στις φωτογραφίες αναπαράσταση του οργώματος με τον Καλόγερο,τους Ζευγολάτες, το Βασιλιά, τη Μπάμπω,τους οργανοπαίκτες και φυσικά εμείς οι …. Θεατές.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μέλη των «Δημοκρατών» Ημαθίας, στον Όμιλο Προστασίας παιδιού Βέροιας

Μέλη της Γραμματείας της Δημοτικής Οργάνωσης Ημαθίας του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – Προοδευτικό Κέντρο» (Στέφανος Κασσελάκης) επισκέφθηκαν τα γραφεία του Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]