Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Την Τρίτη 28-3-2023 και Τετάρτη 29-32023 οι μαθητές/τριες, των τεσσάρων τμημάτων του 5ουΝηπιαγωγείου Βέροιας, επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς :Τσαμήτρου Ελένη, Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, Αραπάκη Αντωνία, Τόλιου Ελένη, Σιμοπούλου Γεωργία, Μπερμπερίδου Χρυσούλα, Κλαπαδώρα Κυριακή, Απόσογλου Δώρα, στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονούν κατά το τρέχον σχολικό έτος με τίτλο: « Μικροί Λαογράφοι γνωρίζουν τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας».

Ο κ. Τάκης Γεωργίου τους υποδέχτηκε και τους ενημέρωσε για τις δράσεις και τις δραστηριότητες του συλλόγου, την ιστορία του Συλλόγου, τον άοκνο αγώνα του ίδιου και του Συλλόγου για διατήρηση και διάσωση της βλάχικης γλώσσας και της βλάχικης Παράδοσης. Τόνισε ιδιαίτερα την ιστορία των Βλάχων, τις πράξεις αλτρουισμού και φιλοπατρίας, με τις πλούσιες δωρεές τους από αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τον πολιτισμό, και αναφέρθηκε ονομαστικά σε Βλάχους ευεργέτες της πόλης μας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν από κυρίες του Τμήματος Γυναικών του Συλλόγου. Εντυπωσιάστηκαν όλοι από την περιήγηση στον χώρο που είναι γεμάτος με σπάνια μουσειακά εκθέματα βλάχικου Πολιτισμού και Παράδοσης. Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον για τα σπάνια αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι άνθρωποι, κατανοώντας την χρησιμότητα και την προσφορά τους στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους μαθητές: η αρχιτεκτονική του κτιρίου, η βιβλιοθήκη, το φωτογραφικό υλικό, ο αργαλειός, τα πολλά υφαντά, τα χειροποίητα παπούτσια οι υφαντές ποδιές , τα μεταξωτά φορέματα.

Οι ερωτήσεις των παιδιών απλές και αυθόρμητες και ο θαυμασμός στα μάτια τους έκδηλος για όσα αντίκριζαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές για τις παραδοσιακές φορεσιές, με τις οποίες ντύθηκαν και ακολούθησαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η κ. Τσαμήτρου, Προϊσταμένη του 5ου Νηπιαγωγείου, αξιοποιώντας παιδαγωγικά το βλάχικο τραγούδι με μορφή animation, ζήτησε τη συνδρομή του κ Γεωργίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε θερμά, προτείνοντας βλάχικα τραγούδια για παιδιά. Ο κ. Γεωργίου τραγούδησε βλάχικα τραγούδια κάνοντας την απαραίτητη μετάφραση για να είναι κατανοητά στους μικρούς μαθητές.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και κυρίες του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς βλάχικους χορούς στην αίθουσα διδασκαλίας χορού του Συλλόγου. Το ενδιαφέρον των παιδιών εστιάστηκε στο γνωστό σε όλους βλάχικο τραγούδι τη «Ζαχαρούλα» και δοκίμασαν τις χορευτικές τους ικανότητες υπό την καθοδήγηση της κ. Πίσκου Αναστασίας.

Οι μαθητές, ευχαριστημένοι από τον διδακτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της ξενάγησης, πρόσφεραν στα μέλη του συλλόγου ζωγραφιές, ευχαριστώντας τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας για τη βλάχικη φιλοξενία. Οι κυρίες με τη σειρά τους προσέφεραν κεράσματα στα παιδιά.

Οι μαθητές αναχώρησαν ενθουσιασμένοι από τον βιωματικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης και πολύ ευχαριστημένοι, από τις χρήσιμες γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν, από την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά και Παράδοση των Βλάχων.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ «Μας δικαίωσε πανηγυρικά η ΕΑΔHΣΥ με την απόρριψη της προσφυγής», απαντάει ο Δήμαρχος, στις βολές Παλουκίδη και Κορωνά για ευθύνες του Δήμου στην απένταξη της Τεχνητής Χιόνωσης -Πράσινο φως, για συνέχιση του έργου, με εξεύρεση νέας χρηματοδότησης;

Το Xιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και η απένταξη του έργου τεχνητής χιόνωσης, απασχόλησε στα προ ημερήσιας διάταξης, την συνεδρίαση του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επήλθαν με τον Ν. 5281/2026 για την Πολιτική Προστασία

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]