Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχουν οριστεί να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:   

   α. Γενικός Σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από ώρα 08.00 έως τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2022.

   β. Φωταγώγηση όλων των  καταστημάτων του δημοσίου, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2022 έως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

   γ. Ομιλίες  για τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα  σχολεία της Περιφέρειας σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22  Μαΐου 2022 οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Ώρα 10.15: Επιμνημόσυνη Δέηση  στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθως Ομιλία από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Γ. Τζιτζικώστα.

Ώρα 10.45: Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βουλευτές, ως εκπρόσωποι αρχηγών κομμάτων, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Προξένους, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,  Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος, Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, Εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων, προέδρους Επιμελητηρίων, καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που  επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα εκδοθεί με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τους οικείους Δήμους και θα περιλαμβάνει τέλεση Δοξολογίας, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη που θα εκφωνηθεί μετά το τέλος της Δοξολογίας και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Ποντιακά Σωματεία και από όποιο Νομικό Πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την ημέρα μνήμης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του Π.Δ. 99/1994 και με τις ισχύουσες διατάξεις περί προβαδίσματος.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ της Σερβίας, φιλοξενεί η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα »

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2026, ώρα 8.00 μ.μ., στο φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια (Α. Αντωνιάδη

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]