Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγών: «Το χρωστάμε στον Αλέξανδρο»

Η πρόβλεψη να μεταφερθεί η δεύτερη βραδιά (Κυριακή 21 Αυγούστου) του διεθνούς φεστιβάλ Αιγών από την αυλή των Βασιλικών τάφων της Βεργίνας στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας, λόγω βροχής, έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να (παρ)ακολουθήσει ένα ταξίδι από τα μέρη που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, με μουσικές και τραγούδια που αποτέλεσαν ισχυρό συνδετικό κρίκο στην αρμονική συνύπαρξη πολιτισμών και ανθρώπων.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την δεύτερη, μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση του φεστιβάλ Αιγών, ενός διεθνούς μουσικού φεστιβάλ που ενώνει τους ήχους τις μουσικές και τα τραγούδια των πολιτισμών που συνάντησε στην εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος. Φέτος ακούστηκαν μουσικές από την Αρχαία Θράκη, την Περσία (παράλια Μικράς Ασίας, σημερινή Τουρκια), τον Εύξεινο Πόντο και το Ισραήλ.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος συμφώνησε απόλυτα, όπως είπε, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βέροιας Αγγελική Κοτταρίδη, ότι τέτοιες βραδιές, τις χρωστάμε στον Αλέξανδρο, που ξεκίνησε την εκστρατεία του από τις Αιγές και γέννησε την ελληνιστική οικουμένη. Η κα Κοτταρίδη μάλιστα όταν ανέβηκε στη σκηνή για έναν σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε και στο ταίριασμα τέτοιων εκδηλώσεων με την προσεχή λειτουργία του νέου μουσείου των Αιγών, τονίζοντας ότι το διεθνές φεστιβάλ θα πρέπει να συνεχιστεί, να εμπλουτισθεί και μάλιστα την επόμενη χρονιά οι εκδηλώσεις να γίνουν Ιούλιο, για να μην κινδυνεύουν από τις βροχές. Σημειωτέο, ότι η πρώτη βραδιά στο θέατρο της Μίεζας, το Σάββατο 20 Αυγούστου, δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, λόγω του καιρού.

Το μουσικό ταξίδι στους δρόμους του Αλέξανδρου, έγινε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Haig Yazdjian – ούτι, φωνή και της ορχήστρας του και με την συμμετοχή διακεκριμένων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως: Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα, Τάσος Πούλιος– κανονάκι, Tigran Sargsyan – duduk clarinet, Itamar Doari – κρουστά, Gorkem Saoulis – κανονάκι, φωνή, Gergana Dimitrova – φωνή, Kostadin Genchev – καβάλ και από την Βέροια ο Ματθαίος Τσαχουρίδης – ποντιακή λύρα και αφγανικό ρεμπάμπ.

Όλοι οι καλλιτέχνες εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού και ως αντίδωρο, έκαναν φινάλε με έναν εκτός προγράμματος «διάλογο» των μουσικών τους οργάνων, επι σκηνής…

Σοφία Γκαγκούση

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Το απόγευμα της Κυριακής, οι δράσεις του Family Festival, που αναβλήθηκαν λόγω της βροχής

Μετά την αναβολή, λόγω της βροχής, των απογευματινών δράσεων στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων, στο πλαίσιο του 3ου Veria Family Festival, ανακοινώνεται ότι οι

Διαβάστε περισσότερα »

Veria Family Festival: Αναβάλλονται λόγω βροχής οι απογευματινές δράσεις στο πάρκο Αγίων Αναργύρων

Η δυνατή μπόρα που ξέσπασε και συνεχίζεται στη Βέροια, οδηγεί στην αναβολή των υπαίθριων απογευματινών εκδηλώσεων στο πάρκο των Αγίων

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]