Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Αιχμή ανάπτυξης οι επενδύσεις καινοτομίας, που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2022

Περίπου 3.000 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας ενισχύθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 2014 – 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συγκεκριμένες επενδύσεις σε αυτή την χρονική περίοδο ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή), καθιστώντας την καινοτομία βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, “Με βάση και τα επίσημα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι ο στόχος μας γίνεται πράξη και η καινοτομία συνιστά για την Κεντρική Μακεδονία αιχμή της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας και με τα περίπου 3000 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας ενισχύουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, ενώ δημιουργούμε και νέες θέσεις εργασίας. Για τα έργα αυτά η δημόσια δαπάνη, από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεπέρασε τα 700 εκ. ευρώ, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή πλησίασε τα 300 εκ. ευρώ και οι κύριοι τομείς που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός και το εμπόριο, ενώ σημαντικός αριθμός δράσεων αφορούσε σε οριζόντιες παρεμβάσεις, για την εισαγωγή της καινοτομίας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες στην Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα σε επενδύσεις logistics, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, όπως και ενέργειας και περιβάλλοντος. Και στην καινοτομία, θέσαμε το στόχο και τον κάνουμε πράξη”.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του One Stop Liaison Office και της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

-Η στόχευση των ελληνικών Περιφερειών να “επιχειρήσουν” και να “καινοτομήσουν” αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση και την ανταγωνιστικότητα, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στη διεθνή αναγνωρισιμότητα και στο άνοιγμα των αγορών από τα περιφερειακά παραγωγικά συστήματα. Επενδύσεις, χρηματοδότηση και ανάπτυξη της έρευνας αποτελούν προωθητικούς παράγοντες της περιφερειακής ανάπτυξης.

-Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την προγραμματική περίοδο 2014-2022, όπου και επιβεβαιώνεται η μεγάλη ενεργοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τόσο απορροφώντας διαθέσιμα κονδύλια Δημοσίας Δαπάνης, αλλά και συμμετέχοντας με ιδίους πόρους.

-Συγκεκριμένα, την εξεταζόμενη περίοδο, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίστηκε ότι ενισχύθηκαν 2.937 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας, ύψους 717,4 εκατομμυρίων ευρώ Δημοσία Δαπάνη, από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή έφθασε τα 284 περίπου εκατ. ευρώ.

-Τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα και αποτελεσματικότητα (πλήθος εγκεκριμένων έργων) παρουσίασαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΠΑΝΕΚ (Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ και Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας), ΕΤΠΑ (ΠΕΠ, προγράμματα Διμερούς Συνεργασίας, ERANETS και Κέντρα Ικανοτήτων) και ο Αναπτυξιακός Νόμος, ενώ το Horizon 2020 που ακολουθεί κατέχει και την πρωτιά τόσο στο συνολικό όσο και στο μέσο προϋπολογισμό ανά σχέδιο. Άλλες πηγές χρηματοδότησης που συνέβαλαν στη βελτίωση του περιβάλλοντος καινοτομίας ήταν το Interreg και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

-Σημαντική θεωρείται, επίσης, και η επένδυση περίπου 45 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών EQUIFUND σε 15 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια, για την ενίσχυση σε καινοτομία, νεοφυή επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη.

-Η έρευνα πεδίου ανέδειξε και την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή των τομέων προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) στην αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Με περισσότερα από 860 εγκεκριμένα έργα, ύψους 163,8 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή της Αγροδιατροφής έφθασε το 23% του συνολικού προϋπολογισμού των χρηματοδοτήσεων δράσεων καινοτομίας, κατά την περίοδο 2014-2022, και αποτέλεσε δίκαια τον τομέα – πρωταθλητή στην περιοχή. Ακολούθησε ο Τουρισμός με 324 επενδυτικά σχέδια, ύψους 80,1 εκατ. ευρώ και συμμετοχή 11,2%.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ «Μας δικαίωσε πανηγυρικά η ΕΑΔHΣΥ με την απόρριψη της προσφυγής», απαντάει ο Δήμαρχος, στις βολές Παλουκίδη και Κορωνά για ευθύνες του Δήμου στην απένταξη της Τεχνητής Χιόνωσης -Πράσινο φως, για συνέχιση του έργου, με εξεύρεση νέας χρηματοδότησης;

Το Xιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και η απένταξη του έργου τεχνητής χιόνωσης, απασχόλησε στα προ ημερήσιας διάταξης, την συνεδρίαση του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επήλθαν με τον Ν. 5281/2026 για την Πολιτική Προστασία

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]