Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ποια νέα σημεία εισάγει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ

Δημοσιεύτηκε στο  ΦΕΚ ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ που, σύμφωνα με τοναναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, «για πρώτη φορά συντάχθηκε με μια πρωτόγνωρη διαδικασία και έπειτα από μια ενδελεχή προετοιμασία».

Κάποια από τα βασικά σημεία που εισάγει ο Κανονισμός είναι:

1. Ενσωματώνει την ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

2. Εξορθολογίζει με σαφείς κανόνες ανά κατηγορία πάθησης (ICD10) την διαδικασία χορήγησης  και αποζημίωσης των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής, δηλαδή για τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς.

3. Διαμορφώνει νέο πλαίσιο συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κάλυψη των ασθενών με μηδενική συμμετοχή τους, επιβάλλοντας να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνουν καθημερινά το ΕΚΕΠΥ για την διαθεσιμότητα των κλινών αυτών. 

4. Θεσμοθετεί την δυνατότητα σύμβασης του Οργανισμού με ιδιωτικές αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), αφού εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος των συμβάσεων αυτών σε σύγκριση με την δαπάνη νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές για τις ίδιες πράξεις.

5. Ρυθμίζει με διαφορετικό, αποτελεσματικότερο τρόπο την αποζημίωση των θεραπειών υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

6. Ρυθμίζει με σαφήνεια τους όρους νοσηλείας και αποζημίωσης για τα θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων, καθώς επίσης εισάγει σαφές πλαίσιο για την νοσηλεία σε Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας.

7. Διαφοροποιεί την συμμετοχή σε φυσικοθεραπείες ανάλογα με το είδος της πάθησης: Μηδενική συμμετοχή για τα χρόνια νοσήματα και συμμετοχή 15% για παροδικές καταστάσεις.

8. Προσαρμόζει τις παροχές για την ειδική αγωγή στο πρόσφατο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου για την Ειδική Αγωγή.

9. Ρυθμίζει με σαφείς κανόνες την διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των επιθεμάτων ανά κατηγορία διαταραχής (ICD10). 

10. Ορίζει ως μηδενική την συμμετοχή για συσκευές και αναλώσιμα σοβαρών χρονίων και νεοπλασματικών παθήσεων, τροποποιώντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο  των συμβάσεων  με τους παρόχους, προβλέποντας ενοικίαση και όχι αγορά για τις αναπνευστικές συσκευές. 

«Γενικά, ως συνολική διαφοροποίηση σε σχέση με τους παλαιότερους ΕΚΠΥ, πέραν του γεγονότος ότι αποτέλεσε προϊόν μιας λεπτομερούς και εστιασμένης προετοιμασίας με συνεργασία υπηρεσιών, συνεργατών, ειδικών επιστημόνων και με τον αρμόδιο Υπουργό να ελέγχει μία προς μία τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του κόστους και την αποφυγή της κατασπατάλησης πόρων, θα λέγαμε ότι εισάγει (ως κανόνα) τη λογική των συμβάσεων με όλους τους παρόχους σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που θα διαμορφώνει ο Υπουργός Υγείας  – μετά από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ και των αρμόδιων υπηρεσιών και επιτροπών του Υπουργείου –  και πάντως με τους κανόνες που ορίζονται από τα ιατρικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών Υγείας για τους ασφαλισμένους. 

Ο δε καθορισμός των τιμών αποζημίωσης των παρόχων, όταν αυτές δεν ορίζονται με νόμο, θα γίνεται με αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού και πάντα μετά από διαπραγμάτευση», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Υποργείου.

Ο νέος ΕΚΠΥ παραμένει ένας Κανονισμός ανοιχτός σε προτάσεις και βελτιώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018 οπότε και λήγει η τρέχουσα μεταβατική περίοδος, που είναι αναγκαία για την προσαρμογή στις διατάξεις του όλων των ασφαλιστικών παρόχων που εμπλέκονται. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πολάκης πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα  – και θα συνεχίσει και το επόμενο –  διαδοχικές συναντήσεις με κάθε συλλογικό επιστημονικό φορέα ή φορέα ασθενών, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της εφαρμογής του.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Παράταση για τους εργάτες γης έως 30 Ιουνίου – Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση στη Βουλή

Σήμερα εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή η ρύθμιση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που προβλέπει την τρίμηνη παράταση της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]