Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ – Η υγεία στον απόηχο μιας υπουργικής επίσκεψης

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Κατά την πρόσφατη ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τους εκπροσώπους των φορέων της Ημαθίας, 

δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην μεγάλη αναγκαιότητα ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανεμπόδιστη λειτουργία των νοσοκομείων ως μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Επισημάνθηκε ότι η προ ετών κατάργηση των Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ και η αντικατάσταση τους από τις Μονάδες ΠΕΔΥ με δραματικά υποβαθμισμένη ιατρική στελέχωση,  σε συνδυασμό με την μεγάλη οικονομική κρίση που επέφερε την φτωχοποίηση στην κοινωνία,  αποστέρησε  τους πολίτες από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τους οδήγησε μαζικά στα νοσοκομεία, με συνέπεια την περαιτέρω υπέρμετρη επιβάρυνσή τους.

 Πέραν από τα επιμέρους ζητήματα που άπτονται των νοσοκομειακών μονάδων της Βέροιας και της Νάουσας, τα οποία ετέθησαν από τους εκπροσώπους των φορέων και αναγνώρισε ο Υπουργός δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια  για την προώθησή τους, αναδείχθηκε η γενική κατάσταση   στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η οποία έχει περιέλθει  σε οριακό σημείο. 

Οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί ή εξαγγελθεί, για μόνιμο ιατρικό προσωπικό, δεν μπορούν να  καλύψουν  τα τεράστια κενά που υφίστανται, ενώ προωθούνται με βραδύτατους ρυθμούς,  κατά τρόπον ώστε  να μη μπορούν να  δώσουν ανάσα στο σύστημα. 

Η αύξηση του αριθμού και η παράταση θητείας των επικουρικών βοηθά εν μέρει την λειτουργία των Νοσοκομείων, χωρίς όμως να δίνει σταθερή λύση στο όλο ζήτημα. 

Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού επιβάλλεται  να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό στοχευμένων και σοβαρών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει άμεση διαμόρφωση νέων Οργανισμών στα Νοσοκομεία μετά τις δραματικές  περικοπές που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να δίδεται δυνατότητα να αντεπεξέλθουν με επάρκεια και ποιότητα στις ανάγκες των πολιτών.

 Προϋπόθεση για την κατάρτιση των νέων Οργανισμών πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, στον οποίο πρέπει να καταγραφούν, πέραν του δυναμικού και των υποδομών, οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού. 

Το θετικό μέτρο της υγειονομικής κάλυψης των ανασφαλίστων, χωρίς τα ανάλογα κονδύλια και τις αναγκαίες ιατρικές προσλήψεις, σε συνδυασμό με την αποδιοργανωμένη ΠΦΥ έχει επιβαρύνει δυσβάστακτα τη λειτουργία των Νοσοκομείων της χώρας.

Η δραματική υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετακύλησε επιπλέον φορτίο στα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο προσανατολισμός τους και να υποβαθμιστεί η ίδια η Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ, τους οικογενειακούς γιατρούς όπως επιχειρείται να καθιερωθούν και τις νέες ιατρικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες προκάλεσαν την αποστροφή των νέων ιατρών που στρέφονται πλέον μαζικά στην μετανάστευση, δεν δίνουν απάντηση στην αγωνία  των πολιτών, που αναζητούν την αξιοπρεπή τους περίθαλψη. 

Εξαιτίας των παραπάνω η εφημέρευση των Νοσοκομείων συνεχίζει να διεκπεραιώνεται με δυσκολίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ιατρικό δυναμικό αδυνατεί να καλύψει επαρκώς  τις κλινικές και τα εργαστήρια. 

Η έλλειψη ΤΕΠ στα Νοσοκομεία της χώρας αποτελεί αιτία μη ικανοποιητικής αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, ενώ οι γιατροί εξουθενώνονται, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικών λαθών.

Ο Υπουργός Υγείας  δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να επουλωθούν οι ανοικτές πληγές του ΕΣΥ. Επισήμανε όμως ότι η αρνητική γενικότερη συγκυρία δεν επιτρέπει την ανάληψη   μεγάλων πρωτοβουλιών.

Ο απόηχος από την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Ημαθία έχει ανάμικτο περιεχόμενο. Η αναγνώριση των ζητημάτων των τοπικών μονάδων περίθαλψης και η πρόθεση διεκπεραίωσής τους δεν αμφισβητούνται. Παραμένουν όμως πάντα υπό την αίρεση των γενικότερων σχεδιασμών για την Υγεία, των οποίων  η  υλοποίηση  απαιτεί συνολική πολιτική βούληση, που δεν διαφαίνεται στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Προς τον σκοπό αυτό, απαιτείται συνεχής συνολική επαγρύπνηση και διεκδικητική κινητοποίηση από όλους τους φορείς και τους παράγοντες του τόπου.  

Η υγεία των πολιτών αποτελεί συνολική απαίτηση της κοινωνίας.  

Ως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπλέκεται στα γρανάζια της πολιτικής αντιπαράθεσης και υποτέλειας.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Παράταση για τους εργάτες γης έως 30 Ιουνίου – Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση στη Βουλή

Σήμερα εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή η ρύθμιση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που προβλέπει την τρίμηνη παράταση της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]