Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ενωτική και ιστορική η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία.

Κόσμος από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας αλλά και ομογενείς, έλληνες του εξωτερικού, χωρίς κομματικές ταυτότητες, « βούλιαξαν» το κέντρο της πρωτεύουσας, με συνθήματα για το αδιαμφισβήτητο της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Ιστορική στιγμή η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που αυτοπροσδιορίστηκε ως «πατριώτης και διεθνιστής» και με ενωτικό πνεύμα απευθύνθηκε στον κόσμο και τους πολιτικά υπεύθυνους για τις διαπραγματεύσεις.

«Οι σκοπιανοί παραμορφώνουν τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, ενώ επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας… Εμάς δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας… Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στο τοπικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί κι ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Θύμισε επίσης την απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992 για μια κοινή γραμμή πλεύσης, «η οποία δεν θα δέχεται για κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως Άνω, Κάτω, κι επί τα αυτά και κυρίως Νέα Μακεδονία… Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας»

Αναφερόμενος στις λύσεις που προτείνονται από τα Σκόπια, τις χαρακτήρισε «κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων, καθώς για τους Έλληνες είναι ντροπή ακόμα και να αναφερόμαστε σε αυτό, αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου και όποιας λεωφόρου είναι στη δική τους ευχέρεια να αλλάξει ξανά αφού επιτύχουν τους σκοπούς του. «Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης, προτείνοντας να συνεχίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη αλλά να μην δώσουμε την συγκατάθεσή μας για να γίνουν μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. «Τα μαύρα σύννεφα που μας ακολουθούν γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πίεση των Σκοπίων και γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την δική μας ψήφο θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» πρόσθεσε.

                                    

Ζήτησε δημοψήφισμα

Στο κλείσιμο της ομιλίας του την οποία αφιέρωσε στον Θ. Κολοκοτρώνη, ζήτησε δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να οδηγηθούμε ακόμη και σε καταστάσεις εθνικής τραγωδίας και εάν κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ονομασία, απλή ή σύνθετη, που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό.

Η ομιλία του Μίκη καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός στη νεώτερη ιστορία ενώ οι εξελίξεις από αύριο στο πολιτικό σκηνικό αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές.

 

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τους πολλούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον ανάχωμα στην κρίση

Από το πλεόνασμα 12,1 δισ. του 2025 -Αφορούν αγρότες, ενοικιαστές, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ιδιωτικό χρέος   Δέσμη οκτώ

Διαβάστε περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 6.4.2026

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μια αρνητική διαταραχή. Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]