Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα Μουσικοπαιδαγωγός- μουσικοθεραπεύτρια

Υπάρχουν μωρά που βιάστηκαν να έρθουν στη ζωή. Μωρά που χρειάστηκε να αντικρίσουν τον κόσμο νωρίτερα. Υπάρχουν μωρά που για κάποιο λόγο θα πρέπει να παραμείνουν σε μια κλινική ή ένα νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν τη θεραπευτική αγωγή που χρειάζεται ώστε να ανταπεξέλθουν τις προκλήσεις της νέας τους ζωής. Όλα αυτά τα μωρά όμως, έχουν ένα κοινό σημείο. Όλα αυτά τα μωρά, έχουν στερηθεί τον ήχο του σύμπαντος. Τον ήχο της μητέρας τους. Τον καρδιακό παλμό. Έναν ήχο που νιώθουν και ακούν 26 εκατομμύρια φορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια από αυτά τα μωρά δεν είχαν καν την ευκαιρία να νιώσουν τη θέρμη της μητρικής αγκαλίας, είτε λόγω προβλημάτων υγείας της μητέρας, είτε λόγω απόστασης και άλλων πρακτικών θεμάτων.

Αυτά τα μωρά συνήθως περνάνε τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες σε μια θερμοκοιτίδα, στη μονάδα εντατικής θεραπείας κάποιου νοσοκομείου. Από το ασφαλές κι ζεστό περιβάλλον της μήτρας, το διαποτισμένο με την αγάπη και τα συναισθήματα που βιώνανε μέσω των χημικών ενώσεων και των ορμονικών αλλαγών στο αίμα της μητέρας, τα βρέφη μεταφέρονται σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον μιας ΜΕΝΝ, κάτω από φώτα, λάμπες, καλώδια και βελόνες, γεμάτο θορύβους και άγνωστες φωνές.

Αποτέλεσμα αυτής της νέας πραγματικότητας, είναι οι υψηλοί καρδιακοί παλμοί των βρεφών, άνοδος των επιπέδων του στρες, ελλιπής ή ανήσυχος ύπνος και αργή πρόσληψη βάρους. Οι επιστήμονες βάζουν τα δυνατά τους. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, εξελιγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, μόνιτορ και πρωτόκολλα τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη, τη θεραπεία και στηρίζουν τις τόσο εύθραυστες ισορροπίες της νέας ζωής. Αυτό όμως που παραβλέπουν, και δεν μπορούν να αναπληρώσουν εύκολα, είναι το πιο δυνατό ίσως φάρμακο και η καλύτερη θεραπεία. Είναι ο καρδιακός παλμός και ο ήχος της φωνής της μητέρας. 

Σε πολλές κλινικές του εξωτερικού πλέον υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα τα οποία υποστηρίζουν την επαφή και επικοινωνία του βρέφους με τους γονείς, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία, την αγκαλιά και το τραγούδι. Αποτελέσματα πολλών ερευνών έχουν δείξει σημαντική και άμεση βελτίωση όλων των δεικτών ανάπτυξης των βρεφών, με πτώση των καρδιακών παλμών, πιο ήρεμο ύπνο, βελτίωση της ικανότητας των θηλαστικών κινήσεων, και σταθεροποίηση της αναπνοής. Υπάρχουν όμως και γονείς οι οποίοι για διάφορους πρακτικούς λόγους, δεν έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στα μωράκια τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα δίκτυο εθελοντών οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτή την τόσο τρυφερή αλλά σημαντική διαδικασία. Στόχος της ομάδας είναι να παίρνουν αγκαλιά όλα αυτά τα μωράκια που στερούνται την αγκαλιά της μητέρας τους, ώστε να νιώθουν τους καρδιακούς τους παλμούς και να τα τραγουδούν, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα τους στρες των βρεφών και βοηθώντας στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. 

Δύσκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη, για αυτά τα τόσο εύθραυστα πλάσματα, που μπορεί να τα παρέχει ένας απλός ρυθμός, μια γλυκά τραγουδισμένη μελωδία. Από την άλλη πλευρά όμως, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτοί που ωφελούνται από αυτή την διαδικασία είναι μόνο τα μωρά….

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Ορισμός νέων μελών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των Ανεξάρτητων Αρχών και

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]