Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Χαραλαμπίδου: Φαραωνικό το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο!

Για «τσιμεντοποίηση» του ορεινού όγκου του Βέρμιου και των γύρω περιοχών κάνει λόγο η Δέσποινα Χαραλαμπίδου σε ερώτησή της στη Βουλή για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε το αιολικό πάρκο που ετοιμάζεται στο Βέρμιο φαραωνικό.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη που υποβλήθηκε, πρόκειται να κατασκευαστούν επτά αιολικά πάρκα, 155 πυλώνων (εντός των Δήμων Εορδαίας, Βέροιας και Νάουσας), ισχύος 465 MW και συνολικής κάλυψης εδάφους 17.393 στρεμμάτων.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει στην ερώτηση: «Είναι προφανές ότι η εκτεταμένη δραστηριότητα για την συνολική κατασκευή του σταθμού, τέτοιου μεγέθους, σημαίνει ανεπανόρθωτη «τσιμεντοποίηση» του ορεινού όγκου του Βέρμιου και των γύρω περιοχών, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα τελικών υλικών εκσκαφής που θα αλλοιώσουν άρδην το τοπίο. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του αιολικού πάρκου χωροθετείται μέσα στα όρια της περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 (κωδικός GR1210001).

Οι συνέπειες για το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής από την δημιουργία ενός πραγματικά φαραωνικού έργου, που πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στα Βαλκάνια, θα είναι δραματικές. Αντίστοιχα σημαντικές αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν και για την τοπική κοινωνία και οικονομία τόσο από την ηχορύπανση από τις ανεμογεννήτριες, όσο και μακροπρόθεσμα από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ορεινή κτηνοτροφία και γεωργία και τον τουριστικό κλάδο, επιπτώσεις για τον προσδιορισμό των οποίων δεν έχει γίνει καμία μελέτη».

Τέλος η υποψήφια Περιφερειάρχης αναφέρει ότι:«τα μεγάλα ξένα επενδυτικά συμφέροντα στα οποία παραδίδεται το βουνό για εκμετάλλευση με διασφαλισμένη κερδοφορία για την επόμενη 20ετία και χωρίς καθόλου επενδυτικό ρίσκο, είναι τα μόνα που ευνοούνται από την επένδυση, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα οικονομικά οφέλη για τα λαϊκά στρώματα θα είναι ελάχιστα, αφού οι 380 θέσεις εργασίας που έχουν εξαγγελθεί είναι προσωρινές και αφορούν την φάση της κατασκευής, ενώ σε μόνιμη βάση θα προκύψουν μόνο 27 θέσεις.

 

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καλώντας τον να απαντήσει σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για τον άμεσο τερματισμό κάθε σχεδιασμού των ιδιωτικών πολυεθνικών συμφερόντων που επιβουλεύονται το όρος Βέρμιο και συγκεκριμένα για να σταματήσει η κατασκευή του φαραωνικού αυτού αιολικού πάρκου».

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Ορισμός νέων μελών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των Ανεξάρτητων Αρχών και

Διαβάστε περισσότερα »

Εκδρομή μνήμης και ιστορίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας στην Καππαδοκία

Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας συμμετείχαν στην επταήμερη εκδρομή στο μαγευτικό Πανόραμα της Καππαδοκίας, που διοργάνωσε το Veria Tours

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]