Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ανοιχτή επιστολή – Περί σωστού προγραμματισμού ο λόγος

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συνδημότες και μη. 

Όταν την 1-9-2014, η νέα δημοτική αρχή του δήμου Νάουσας, ανέλαβε και επίσημα τη διοίκησή του, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, και από το στόμα του δημάρχου της πόλης μας, ακούγαμε διαρκώς και βασανιστικά, τι σημαίνει σωστός προγραμματισμός, και πόσο αυτός έλλειπε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας τους πύρινους λόγους του δημάρχου μας, άρχισα πραγματικά να προβληματίζομαι και να κάνω διάφορους συνειρμούς. Όταν πυκνά-συχνά αναφέρονταν στο ζήτημα αυτό, κοιτούσα αμήχανα, πότε αριστερά, πότε δεξιά, και πότε προς τα πάνω, και κάπου – κάπου έλεγα από μέσα μου. Τι λέει τώρα ο άνθρωπος. Έτσι είναι, και ήμασταν τόσο σκάρτοι όλοι εμείς που ανήκαμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ή αιθεροβατεί? Και κατέληγα πάντα από μέσα μου. Μπορεί και έτσι να είναι. Ας περιμένουμε να δούμε.

Τώρα. Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, από τον δήμαρχο, κ. Κουτσογιάννη και την παράταξή του, διαπιστώνω  ότι πράγματι είχε δίκιο. Κοντά του μάθαμε εμείς οι παλιοί, τι σημαίνει έγκαιρος προγραμματισμός, πόσο ευεργετικά είναι τα αποτελέσματά του, και πόσο πίσω ήμασταν  όλοι μας στον τομέα αυτόν, και όχι μόνο.

Τρανή απόδειξη όλων όσων αναφέρω παραπάνω, είναι και η τελευταία  έκτακτη σύγκληση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, με μόνο δύο θέματα ημερήσιας διάταξης, και μάλιστα  με ώρα συνεδρίασης, την 17.00.

Πρώτο θέμα: «Έγκριση ή μη, τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) Δήμου Νάουσας.

Εισηγητής : Δήμαρχος 

Αιτιολόγηση κατεπείγοντος: Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 24 του Ν.4479/2017 (ΦΕΚ 94/29.06.2017 τεύχος A’), «1. Μέχρι την 31η Ιουλίου 2017, οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται να υποβάλλουν προς έγκριση στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσεις τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους,…, ύστερα από εκτίμηση, από τα αρμόδια όργανά τους, των οργανικών αναγκών τους, σε κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα»

Τι λέει όμως επί λέξει το άρθρο 24 του Ν. 4479/2017, στην παράγραφο 1 αυτού, που άρχισε να ισχύει από την 29-6-2017, ημερομηνία δημοσίευσής του,  στο ΦΕΚ  94.

Μέχρι την 31η Ιουλίου 2017, οι Ο.Τ.Α. α` βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται να υποβάλλουν προς έγκριση στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσεις τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, που καταρτίζονται και ψηφίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10 του ν. 3584/2007 (Α` 143), «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΚΚΔΚΥ)», ύστερα από εκτίμηση, από τα αρμόδια όργανά τους, των οργανικών αναγκών τους, σε κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα. Ειδικά, για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες αυτές, η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται ύστερα από βεβαίωση της οικονομικής επιτροπής ότι η ετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις που αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου. Ο Συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εγκρίνει, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, τις αποφάσεις περί τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των προηγούμενων εδαφίων, εντός μηνός από την υποβολή τους. 

Με άλλα λόγια, δίνονταν η δυνατότητα σ’ όλους τους δήμους της Χώρας, και άρα και στον δικό μας, τροποποιώντας τον Ο.Ε.Υ, να έχουν δυνατότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, ή και τη δημιουργία ακόμη, νέων οργανικών θέσεων.

Πότε όμως έγινε γνωστή η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης στους δήμους  της Χώρας? Θεωρώ άμεσα, αφού αμέσως εκδόθηκε η  εγκύκλιος 19/οικ. 22159/30-6-2017 του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία παρέχονταν οι οδηγίες για την εφαρμογή των προβλεπομένων στο προαναφερόμενο άρθρο. Πότε άραγε να έφτασε η εγκύκλιος αυτή στον δήμο μας? Δεν γνωρίζω επακριβώς. Θεωρώ όμως και πάλι, ότι αν όχι την ίδια ημέρα, στη χειρότερη των περιπτώσεων, την επόμενη, άντε τη μεθεπόμενη. Βλέπετε στις μέρες μας υπάρχει και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Πότε συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου μας, για να δώσει το πράσινο φως. Μόλις την 27-7-2017.

Πότε συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει σχετικά, για ένα ζήτημα καίριου ενδιαφέροντος? Άμεσα. Στις 31-7-2017. Δηλαδή σε ημερομηνία, που σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, ήταν  η καταληκτική, όχι για την λήψη της απόφασης περί τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ( Ο.Ε.Υ) του δήμου μας, αλλά για την υποβολή της ενδεχομένως ληφθείσας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προς έγκριση, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας.

Εγώ δεν θα προσθέσω τίποτα παραπάνω. Εσείς τι λέτε? Δεν είναι έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός αυτός? Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη για την σχετική σας κρίση, και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα?

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ «Μας δικαίωσε πανηγυρικά η ΕΑΔHΣΥ με την απόρριψη της προσφυγής», απαντάει ο Δήμαρχος, στις βολές Παλουκίδη και Κορωνά για ευθύνες του Δήμου στην απένταξη της Τεχνητής Χιόνωσης -Πράσινο φως, για συνέχιση του έργου, με εξεύρεση νέας χρηματοδότησης;

Το Xιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και η απένταξη του έργου τεχνητής χιόνωσης, απασχόλησε στα προ ημερήσιας διάταξης, την συνεδρίαση του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επήλθαν με τον Ν. 5281/2026 για την Πολιτική Προστασία

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]