Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Έκθεση φωτογραφικού υλικού για την απελευθέρωση της Βέροιας στο ισόγειο του δημαρχείου

Την έκθεση φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Βέροια 29 Οκτωβρίου 1944 – Μέρα Ελευθερίας» παρουσιάζει το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τις δυνάμεις κατοχής στις 29 Οκτωβρίου 1944. Η έκθεση παρουσιάζεται στο ισόγειο του δημαρχείου και θα διαρκέσει από 24 Οκτωβρίου ως 4 Νοεμβρίου. Παρουσιάζεται πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό του Βεροιώτη φωτογράφου Προκόπη Μαρμαρά, από τις ημέρες της Απελευθέρωσης της πόλης και κυρίως από τη μεγάλη εκδήλωση για την απελευθέρωση, που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1944.

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 11:30πμ.

 

Το ιστορικό της Απελευθέρωσης

Οι πρώτες δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. έφτασαν στην πόλη και γύρω από αυτήν, στις 27 Οκτωβρίου 1944. Στις 29 Οκτωβρίου 1944, στις 2:30 μ.μ., εισήλθαν στη Bέροια οργανωμένα τμήματα του 16ου Συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ., ο οποίος είχε στρατοπεδεύσει έξω από αυτήν τις προηγούμενες ημέρες.

Από την ημέρα της επίσημης εισόδου του Ε.Λ.Α.Σ. στη Βέροια πραγματοποιήθηκαν θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιλάμβαναν δοξολογία, μνημόσυνο πεσόντων αγωνιστών, παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ., ομιλίες πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων κ.τ.λ. Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Την 1η Νοεμβρίου 1944 πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ωρολογίου, μεγαλειώδης εκδήλωση για την απελευθέρωση στην οποία συμμετείχαν, εκτός άλλων, ο διοικητής της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας (Ο.Μ.Μ.) του Ε.Λ.Α.Σ. Ευριπίδης Μπακιρτζής και ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδης, γνωστός για τη συμμετοχή του στο Ε.Α.Μ. 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Η αρχαιοκαπηλία στο επίκεντρο: Σπουδαία επιστημονική εκδήλωση στη Βέροια για το βιβλίο της Μαρίας-Άννας Ιωσηφίδου

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΛΒ´ Παυλείων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της

Διαβάστε περισσότερα »

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στη Στέγη «ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΔΥΟ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ», από την Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ, του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Η θεατρική ομάδα «ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, καθοδηγούμενη από την Βασιλική Ζώκου, μας βάζει να σκεφτούμε πόσο εύκολα συνηθίζουμε καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]