Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Νάουσας, για καθαρότερη πόλη και μείωση δημοτικών τελών

Μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας, θεαματική βελτίωση της καθαριότητας και της ποιότητας ζωής και δημιουργία θέσεων εργασίας προβλέπει πιλοτικός σχεδιασμός του Δήμου Νάουσας για την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ώστε, μετά από διαβούλευση, να  υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Το καινοτόμο πρόγραμμα παρουσίασε ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης την περασμένη Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως εισηγητής εκδήλωσης του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη στον τομέα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων».

Στην ίδια εκδήλωση, η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Μαρία Λοϊζίδου, υπεύθυνη της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και στην ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας συμφώνησε σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων (παρόμοιο με το πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς) και στον Δήμο Νάουσας.

 

Τι προβλέπει ο πιλοτικός σχεδιασμός που θα τεθεί σε διαβούλευση

Το πρόγραμμα αφορά τον διαχωρισμό των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή, τη συλλογή και μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις εξειδικευμένης εταιρείας που χρησιμοποιεί τα οργανικά απορρίμματα (25 με 30% του καθημερινού όγκου των 40 τόνων απορριμμάτων) για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπεται η συμμετοχή των εστιατορίων, των καφέ-μπαρ, των ξενοδοχείων, των παιδικών σταθμών, του γηροκομείου και του συσσιτίου, χώρων στους οποίους υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικών απορριμμάτων σε ημερήσια βάση. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων υπάρχει η σκέψη δημιουργίας μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). Η εν λόγω εταιρεία θα δημιουργηθεί από ανέργους της περιοχής (7 άτομα για την αποκομιδή και ένας διοικητικός) με τη συνδρομή και υποστήριξη του Δήμου.

 

Οφέλη

Τα οφέλη που προκύπτουν από τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων (αντίστοιχες εφαρμογές μπορούν να προβλεφθούν για την ανακύκλωση) είναι πολλά και πολυεπίπεδα:

• Ο Δήμος θα σταθεί συνεπής στην υποχρέωσή του λόγω της αλλαγής νομοθεσίας από τον ερχόμενο Ιούλιο να μην στέλνει στον ΧΥΤΑ της Έδεσσας τα οργανικά του απορρίμματα, με αποτέλεσμα την αποφυγή σημαντικής επιβάρυνσης ανά τόνο.

• Ο Δήμος θα μειώσει ουσιαστικά το κοστολόγιο του για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, αφού θα μειωθεί ο όγκος της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού και θα εκλείψει η ανάγκη για προσφυγή σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού.

• Θα επιτευχθεί η πιο ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι πιο καθαρή.

 

• Με τη δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ θα αυξηθεί η απασχόληση και θα δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα –αυτή της ενεργού συμμετοχής και δέσμευσης– στους εργαζόμενους για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Μπαρτζώκας: Ορισμός νέων μελών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των Ανεξάρτητων Αρχών και

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]