Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Το χρονοδιάγραμμα μετά τις κάλπες και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για τις πρώτες κρίσιμες διαδικασίες τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις προγραμματικές δηλώσεις. 

Σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, δίχως, ωστόσο, να επιβεβαιώνεται επισήμως, ενδέχεται να προηγηθεί η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας. Συγκεκριμένα:

Η νέα Βουλή θα συγκληθεί σε Σώμα την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015, οπότε και θα ορκισθούν οι νέοι βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Υπήρξε η φημολογία ότι ενδέχεται να ζητηθεί επίσπευση της σύγκλησής της λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που έχει η νέα κυβέρνηση. 

Ωστόσο, όπως επιμένουν κύκλοι της Βουλής, αυτό είναι δύσκολο λόγω του ότι πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν τα στοιχεία με την σταυροδοσία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από τα κατά τόπους πρωτοδικεία (κατά την πάγια πρακτική αυτό διαρκεί μέχρι την δεύτερη Τετάρτη μετά την Κυριακή των εκλογών).

Την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας των βουλευτών, δηλαδή την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, θα πρέπει, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής (η κυβέρνηση θα προτείνει την Ζωή Κωνσταντοπούλου) και σε επόμενη συνεδρίαση που θα είναι πιθανότατα την ίδια ημέρα, θα εκλεγούν και οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς.

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, αναμένεται, σύμφωνα με κάποιες ανεπίσημες πηγές, να ξεκινήσει η διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, η οποία θα κορυφωθεί, κατά τα προβλεπόμενα, την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, οπότε και εξαντλείται το 15νθήμερο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας Βουλής ώστε να θεωρηθεί ότι έχει την δεδηλωμένη (υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση συνεργασίας του κ. Τσίπρα διαθέτει 162 βουλευτές). Έτσι, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που γίνεται στις Βρυξέλλες στις 12 Φεβρουαρίου με θέμα την τρομοκρατία, έχοντας την εμπιστοσύνη της ελληνικής Βουλής.

Κατά το σενάριο που κυκλοφορεί, υπάρχει η σκέψη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (απαιτούνται 180 ψήφοι) να γίνει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή «σκοντάφτει» στην συνταγματική πρόβλεψη ότι «η Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών». 

Σε κάθε περίπτωση, όποτε και αν προγραμματιστεί η πρώτη ψηφοφορία, αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151, τους οποίους και διαθέτει η νέα κυβέρνηση και άρα θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τους πολλούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως επιπλέον ανάχωμα στην κρίση

Από το πλεόνασμα 12,1 δισ. του 2025 -Αφορούν αγρότες, ενοικιαστές, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ιδιωτικό χρέος   Δέσμη οκτώ

Διαβάστε περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 6.4.2026

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μια αρνητική διαταραχή. Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]