Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Η διεθνής έκθεση «Χρώματα πέρα από τις λέξεις – Colours Beyond Words» του Συλλόγου Rett Greece στη Γκαλερί Παπατζίκου

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεώργιου Κλοκίδη «Η Ημαθία κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Η 8η Γιορτή Παραδοσιακών Προϊόντων Φυτειά γιορτάζει: Κρασί, κάστανα και γλέντι στο Τρανό Πηγάδι

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας  Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο «Αιγές Μέλαθρον» Βέροιας Παρουσιάζεται το  βιβλίο της Αθηνάς- Χριστίνας Τζένου «Ισορροπώντας Μεταξύ Αναπηρίας και Κανονικότητας”

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Πρόγραμμα εορτασμού για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 Εορτασμός ημέρας Μακεδονικού Αγώνα, από την ΠΕ Ημαθίας

12–16 Οκτωβρίου Δύο δράσεις συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

12–16 Οκτωβρίου Δύο δράσεις συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Μπατσαρά: Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων υποστηρίζει σε ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη η βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, μαζί με άλλους συναδέλφους της τής Ν.Δ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των αποζημιώσεων, αφού δεν γίνεται έγκαιρα η εκτίμηση των ζημιών και η κοινοποίηση των πορισμάτων, γεγονός που οδηγεί παραγωγούς στην απόλυτη ένδεια. Παράλληλα ρωτά σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αναβαθμιστούν όλες οι υπηρεσίες του, ώστε να ικανοποιούνται οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι που στερούνται τις αναγκαίες αποζημιώσεις.

 

Όλο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα,  αφενός στο  σύνολο και αφετέρου στην ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο της εκτεταμένης ακαρπίας, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγάλου όγκου παραγωγής, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες αγγίζουν και το 100% της παραγωγής.

Ωστόσο ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν κατέστη δυνατό να συνδράμει μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλλει σε περιπτώσεις ζημιών τους πληγέντες παραγωγούς, εξαιτίας του ότι ο ασφαλιστικός του κανονισμός δεν προβλέπει την κάλυψη των εν λόγω απωλειών. Ως εκ τούτου χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες σε όλη τη χώρα στερήθηκαν τις απαραίτητες αυτές αποζημιώσεις, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα χρέη και υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην δύνανται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα, το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους.

Επιπροσθέτως μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των αποζημιώσεων, αφού δεν γίνεται έγκαιρα η εκτίμηση των ζημιών και η κοινοποίηση των πορισμάτων, γεγονός που οδηγεί τους παραγωγούς ανά την επικράτεια σε απόγνωση, διότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας μεγάλος αριθμός αγροτών βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη ένδεια. Για τον λόγο αυτό θεωρείται αναγκαία και η πιστοποίηση της λίστας ελεύθερων επαγγελματιών Π.Ε και Τ.Ε Γεωπόνων, όπως προτείνεται  και από την πανελλήνια ένωση Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ), με άμεσο στόχο να θεραπευτούν οι αιτίες που επιφέρουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στον ΕΛΓΑ.

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και δεδομένου ότι σε ετήσια βάση προκαλούνται ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, επιβάλλεται να αναμορφωθεί  το θεσμικό του πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι) όσον αφορά την αγροτική δραστηριότητα, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές. Είναι αδήριτη ανάγκη α) να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εισφορών, β) να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, γ) να ενισχυθεί η συνεργασία του οργανισμού με τους αγρότες, τους επαγγελματίες γεωπόνους, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιαδήποτε άλλον φορέα ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω  ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αναβαθμιστούν όλες οι υπηρεσίες του, ώστε να ικανοποιούνται οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι που στερούνται τις αναγκαίες αποζημιώσεις;»

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΑΖΙΑΝΖΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ

Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δόθηκε η χαρά των συναντήσεων και

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]