Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και έθεσε σε εφαρμογή, το 1919, το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα η ειδεχθής πράξη της γενοκτονίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, βασανίστηκαν και έζησαν την εξαθλίωση, επιτάσσει τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η διαφύλαξή της αποτελεί καταδίκη των καταγεγραμμένων γεγονότων του παρελθόντος, ώστε αυτή να λειτουργήσει συμβολικά και αποτρεπτικά στο μέλλον.

Έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε σθεναρά την ιστορική αλήθεια και τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Οφείλουμε δικαίωση για τους 353.000 Πόντιους που εξολοθρεύθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων και τον πόλεμο μισαλλοδοξίας.

Όσοι επέζησαν από τη βαρβαρότητα, συνέβαλαν -ως ένα ζωντανό κύτταρο της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων- στην ανόρθωση του Ελληνικού κράτους. Διατήρησαν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, κι όταν εγκαταστάθηκαν στις νέες πατρίδες διαφύλαξαν τα αισθήματα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα αναλλοίωτα.

Ο Δήμος Βέροιας τιμά και φέτος τη 19η Μαΐου, 104 χρόνια μετά την Γενοκτονία των Ποντίων, φωτίζοντας το κτίριο του Δημαρχείου σε κόκκινο χρώμα και μαύρες σημαίες, «για το αίμα των αθώων ανθρώπων και το διαχρονικό πένθος».

Ο Δήμαρχος Βέροιας

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Βεροίας προς Ιερείς: «Να κηρύττουμε τον λόγο του Θεού είτε με έργα είτε με λόγια»

Το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας η καθιερωμένη μηνιαία Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα »

Στις 23 Οκτωβρίου Συνεδριάζει η Επιτροπή κυκλοφοριακού σχεδιασμού για τον κόμβο στην Πλατεία Ωρολογίου

Τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής κυκλοφοριακού σχεδιασμού & κυκλοφοριακής αγωγής πολτών, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23-10-2026 και ώρα 12:00 π.μ. στην

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]