Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ο ΄Ερασμος΄ τίμησε τη γυναίκα από την αρχαιότητα ως σήμερα

Στις 7 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών Δήμου Βέροιας, πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα «ΟΥΤΕ ΣΠΟΝΤΑ» και τον τίτλο «Με λένε Ανδρομάχη». Την εκδήλωση τίμησε εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας, ο οποίος  στέκει αρωγός μας από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα.  Ξεχωριστή και διακριτική  η παρουσία της κ. Αναστασίας Μαρασλή,   Υπεύθυνης του Τμ. Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Βέροιας. Στην ευόδωση της προσπάθειας για την δημιουργία του σπιτιού φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας πορευθήκαμε έχοντας κοινό όραμα και σήμερα ο ξενώνας λειτουργεί και με την δική της συμβολή και διάθεσή για βοήθεια. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Ειρήνης Κοτρίδου-Χαμαλή, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου. ΄Όπως είπε συγκινημένη η εκδήλωση αφιερώνεται «στην κακοποιημένη γυναίκα» και πλέον των άλλων «στην άνεργη, στη φοιτήτρια, στην επαγγελματία, στην άστεγη, στην ανασφάλιστη, σε εκείνη την ανήλικη που την πουλούν»  καταλήγοντας «στην δική μας Αφγανή ανήλικη εντεκάχρονη Σομάγια, που φιλοξενήθηκε επί τρίμηνο στον ξενώνα του Συλλόγου με την μητέρα της και την μικρότερη αδερφή της, καταφέραμε να αποτρέψουμε τον γάμο της και ουσιαστικά την πώλησή της σε υπερήλικο άνδρα και ζει σήμερα σε συνθήκες ασφαλείς σε χώρα της Ευρώπης».   

Στη συνέχεια η κ. Άννα Σελίδου, οδοντίατρος, ακτιβίστρια,  μέλος της Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του κόσμου», η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα της συναυλίας «Με λένε Ανδρομάχη», έκανε την δική της αφιέρωση «στις ανήλικες, που τις παντρεύουν αναγκαστικά με υπερήλικες, στις γυναίκες που τις σκοτώνουν τα πεθερικά, γιατί δεν ήταν σωστή η προίκα, στις γυναίκες των προσφυγικών καταυλισμών, στις γυναίκες της Βοσνίας, της Ρουάντα που γέννησαν και μεγαλώνουν τα παιδιά από τον βιασμό τους, στις γυναίκες που βιώνουν το φόβο μέσα στην ενδοοικογενειακή βία, στις γυναίκες που για να αρέσουν γίνονται γελοίες ακολουθώντας προτάσεις celebrities περιοδικών και ευτελών τηλεοπτικών εκπομπών.

 

Ακολούθησε ο χορός της ΄Ολγας-Μαρίας Δριβάκου, που η  σημειολογία του παρέπεμπε στην ανακάλυψη του σώματος της γυναίκας  από την ίδια την γυναίκα, μέσα από την διαδικασία του χορού και της μουσικής.

Μεταξύ των τραγουδιών του πρώτου μέρους της συναυλίας, η παρουσιάστρια παρενέβαλε  κείμενα, που σηματοδοτούσαν το νόημα του επόμενου κομματιού. 

«Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» (Σιμόν ντε Μπωβουάρ)-«Το σίδερο» 

Η γιαγιά μου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη. Η μητέρα μου έφυγε πολιτική πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εγώ εργάτρια-οικονομική μετανάστης στην Γερμανία. Η κόρη μου επιστήμονας-γιατρός σε νοσοκομείο την Αγγλία. Η κόρη της αύριο πού;  – «Ρωτώ να μάθω την αλήθεια»

Με τον ίδιο τρόπο ακούστηκαν και τα άλλα τραγούδια της συναυλίας : 

Γυναίκα, Ελένη, Έκτωρ και Ανδρομάχη  με αναφορές  στην γυναίκα πριν και μετά την Τροία. «Αν η Ελένη δεν υπήρχε, θα την είχαν δημιουργήσει. Κάθε καιρός έχει μια Ελένη…».  Η Μαριάνθη των ανέμων, του Μ. Χατζηδάκη, με την Αντιγόνη να φωνάζει «Υπακούω στους αιώνιους νόμους των Θεών και όχι των ανθρώπων. Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για ν’ αγαπώ και ν’ αγαπιέμαι». Η Ρόζα του Θ. Μικρούτσικος- Μπ. Μπρέχτ, με την γυναίκα να υψώνει το ανάστημά της απέναντι στην άνομη εξουσία και Τα κορίτσια της συγγνώμης, με ειδική αναφορά στην Φόνισσα του Παπαδιαμάντη.

Κάθε εποχή έχει την Αντιγόνη της κι αιώνες μετά ακολουθούν:

Μαντώ Μαυρογένους, Σουλιώτισσα-Μεσολογγίτισσα, Ναουσαία, Μικρασιάτισσα -Ποντία, Καλλιρό Παρέν, Πηνελόπη Δέλτα, Γυναίκα στο βουνό και στον κάμπο, Αγρότισσα στο Κιλελέρ, Εργάτρια στα εργοστάσια, Γυναίκα της Πίνδου, της Εθνικής Αντίστασης στο βουνό ή στην πόλη, ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Λέλα Καραγιάννη, Κούλα Ελευθεριάδου, ……Μελίνα Μερκούρη. Γυναίκα στο Πολυτεχνείο, στις πορείες, στους κοινωνικούς αγώνες, Γυναίκες που ονειρεύτηκαν δικαιοσύνη και θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο…..  

Το μουσικό ταξίδι με την γυναίκα από την αρχαιότητα ως σήμερα, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας συνεχίστηκε με  χαρούμενα   τραγούδια και δημιουργίες των παιδιών της ορχήστρας, που τα απέδωσαν με σύγχρονο και δυναμικό τρόπο και με την εξαίσια παρουσία και μοναδική ερμηνεία της Τζίνας Μιξαφέντη. 

Η αίθουσα του χώρου Τεχνών  του Δήμου Βέροιας γέμισε με χρώματα, αρώματα και μελωδίες  των νέων καλλιτεχνών, που με την ζωντάνια τους και την άρτια μουσική εκτέλεση, δεμένη με την άψογη καλλιτεχνική επιμέλεια  εκπυρσοκρότησαν τις μνήμες, την νοσταλγία και την συγκίνηση  όσων  τους παρακολούθησαν. 

Με μουσικές εξαίσιες τα παιδιά δημιούργησαν μία οικογενειακή ζεστή ατμόσφαιρα και όταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος κάλεσε  τον κόσμο να τραγουδήσει μαζί τους  το φινάλε της συναυλίας,  όλοι κι όλες όρθιοι  χειροκροτούσαν ευχαριστημένοι. ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.  

ΕΥΓΕ  και πολλά ΕΥΓΕ σε όλους/όλες.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κ. Σοφία Ζεϊμπέκη, γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου Κοινωνικής παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» που απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους συντελεστές της συναυλίας για την ανιδιοτελή προσφορά τους και προς την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας  για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση της.

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και το  Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο

Διαβάστε περισσότερα »

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας  ενημερώνει πως η προβολή της βραβευμένης ταινίας “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απριλίου,

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]