Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Κλονίζουν το πολιτικό σκηνικό τα περι μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας του Ζάεφ

Σταθερός παραμένει στα της  ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας ο Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, ως μέλος της οικογένειας των νοτιο-σλαβικών γλωσσών κι ότι αυτό μάλιστα αναγράφεται ρητά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα παρατήρησε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι πιο προσεκτική στις τοποθετήσεις της. Οι νέες δηλώσεις έρχονται μετά τις αναφορές του την προηγούμενη εβδομάδα για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες προκάλεσαν κύκλο έντασης στη χώρα μας και παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς.

 Στο πλαίσιο αυτής της έντασης και της ρητορικής Ζάεφ, Παμμακεδονικές  Ενώσεις και πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας, να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου (την επομένη της συμφωνίας) για τη συγκρότηση του Ελληνικού Τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – Σκοπίων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Στην επικαιρότητα, εκτιμάται, ότι οι εξελίξεις αυτές πολύ πιθανόν να επηρεάσουν  το πολιτικό σκηνικό και να ανοίξουν νωρίτερα την κάλπη των εθνικών εκλογών, εν όψει και της επανεξέτασης προθέσεων και από τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς που καταρχήν είχαν συμφωνήσει με τις «Πρέσπες».  

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρινάκης: Κανονικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ οι βουλευτές των οποίων ήρθη η ασυλία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κανονικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα βρίσκονται οι βουλευτές των οποίων ήρθη η ασυλία. Την απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]