Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

  Την Τετάρτη 29 Απριλίου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καβάφη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ.  Βέροιας  Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Στις 27 Απριλίου στο 16ο Δ.Σχ. Βέροιας Προβολή της βραβευμένης ταινίας “ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και  Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Στέγη Συναυλία Χορωδίας και Χοροθεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνάσιου Βέροιας για την ΑΓΑΠΗ

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο  του Βαλάντη Παπαγεωργίου  «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων μέσα από τον Βρετανικό Τύπο»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βαλάντη Παπαγεωργίου «Το Μακεδονικό Ζήτημα και η πολιτική

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕΓιάννης Δελής Σάκης Βαρδαλής και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τις  εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Στην ερώτηση αναφέρουν:

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), αφού απαξίωσε στο όνομα του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και της κερδοφορίας την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα, προωθεί σαν ώριμο φρούτο τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για είσοδο “στρατηγικού επενδυτή” στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ).

Σύμφωνα με το 38/18 15-6-2018 ενημερωτικό σημείωμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε), έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι προτάσεις για “σπάσιμο” της ΕΒΖ σε “καλή” και σε “κακή”. Το “καλό” κομμάτι, που περιλαμβάνει τις δυο θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία και τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα, θα περάσουν στον έλεγχο του στρατηγικού επενδυτή υπό νέο Α.Φ.Μ, ενώ το κακό κομμάτι, δηλαδή οι διάφορες υποχρεώσεις της ΕΒΖ, θα οδηγηθεί σε πτώχευση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Από τα παραπάνω είναι καθαρό ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την τοποθέτηση ταφόπλακας στην εγχώρια τευτλοκαλλιέργεια και μεταποίηση ζάχαρης, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει τόσο τις δυνατότητες όσο και τις υποδομές για κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας όχι μόνο σε ζάχαρη αλλά και σε άλλα προϊόντα που προέρχονται από το τεύτλο.

Σε δεινή θέση και υπό την απειλή της απόλυσης πρόκειται να βρεθούν οι πάνω από 200 εργαζόμενοι της ΕΒΖ, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών με ότι αυτό συνε¬πάγεται για τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας στις σημερινές συνθήκες. Ήδη με τη σημερινή κατάσταση υποαπασχολούνται ενώ η πληρωμή τους είναι εξασφαλισμένη μόνο για δυο μήνες.

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον και για τους τευτλοκαλλιεργητές, που και οι εναπομείναντες οδηγούνται στην εγκατάλειψη της παραγωγής, αφού κανένας τους δεν έχει πληρωθεί για την περσινή παραγωγή. Όσοι πήραν χρήματα πληρώθηκαν μέσω δανεισμού με ενέχυρο τη ζάχαρη από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και επιβαρύνθηκαν με έξοδα φακέλου ενώ υποχρεώθηκαν να αγοράσουν συνεταιριστικές μερίδες. Σε όσους δεν εγκρίθηκε το δάνειο δεν πήραν τίποτα ενώ απλήρωτοι παραμένουν και οι παραγωγοί 20.000 στρεμμάτων τεύτλων που λόγω της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Ορεστιάδας έμειναν στα χωράφια. Συνολικά περίπου 400 παραγωγοί δεν πήραν δεκάρα.

Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και φέτος για τους παραγωγούς, που, μετά τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης, καλλιέργησαν περίπου 20.000 στρέμματα τεύτλων αν και είχε παρέλθει η καλλιεργητική περίοδος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

— την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΕΒΖ

— την πληρωμή των απλήρωτων τευτλοκαλλιεργητών για την περσινή παραγωγή,

— τη διασφάλιση των δανειοδοτηθέντων παραγωγών έναντι απαιτήσεων της Τράπεζας για πληρωμή των δανείων, 

— την απορρόφηση και πληρωμή της φετινής παραγωγής

— τη συνέχιση της εγχώριας παραγωγής τεύτλου και ζάχαρης». 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μέλη των «Δημοκρατών» Ημαθίας, στον Όμιλο Προστασίας παιδιού Βέροιας

Μέλη της Γραμματείας της Δημοτικής Οργάνωσης Ημαθίας του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – Προοδευτικό Κέντρο» (Στέφανος Κασσελάκης) επισκέφθηκαν τα γραφεία του Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]