Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – Συνάντηση εργασίας με επίκεντρο την ελληνική βιοποικιλότητα και ταυτότητα της μακεδονικής οινοποιίας

Συνάντηση εργασίας, με θέμα «Μακεδονικό κρασί και αποστάγματα από οινοποιήσιμα σταφύλια ελληνικής βιοποικιλότητας και ταυτότητας», πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Κιλτίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά.

Από τη συνάντηση, όπως τόνισε ο κ. Κιλτίδης, «προέκυψε πως είναι επιτακτική η ανάγκη, οι αναδιαρθρώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες οινοποιήσιμων σταφυλιών να γίνονται με προβεβλημένες και καταξιωμένες ελληνικές ποικιλίες. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα των νέων φυτεύσεων, που δεν αποδίδουν δυναμικό αποτέλεσμα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στην ελληνική οινοποιία, όπου έχει συντελεστεί μια δημιουργική επανάσταση».

«Έπειτα από εκτεταμένο διάλογο αποφασίστηκε να συνεχισθούν οι εξειδικευμένες συναντήσεις. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι να δοθεί η αξία και να εισπραχθεί η υπεραξία της ανεπανάληπτης ελληνικής βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της μεγάλης μακεδονικής παράδοσης, στην αμπελοκαλλιέργεια και οινοποιία, που η ζήτησή της αυξάνεται στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς», επισήμανε ο κ. Παπάς.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι επιβάλλεται να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το κέντρο αναφοράς του γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και να πιστοποιηθούν οι αυτόχθονες ποικιλίες που ξεπερνούν τις 300.

«Η μακεδονική οινοποιία, όχι μόνο αποδέχεται, αλλά και επιζητεί αγωνιωδώς την στήριξη αυτής της προσπάθειας. Μετά την καθοριστική συμβολή του Ξινόμαυρου, του εμπλουτισμού από το μακεδονικό Ασύρτικο και της Μαλαγουζιάς, πλειάδα άλλων ποικιλιών αναμένουν την χρηστική συμβολή τους στην Μακεδονική Οινοποιία. Ταυτοποίηση-πιστοποίηση, ποιοτικά χαρακτηριστικά και κρίσιμη παραγόμενη μάζα θα προκρίνουν την ιεράρχηση των ελληνικών ποικιλιών στην Μακεδονία και Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα», είπε ο κ. Κιλτίδης.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοστατεί σ’ αυτή την προσπάθεια, με την καταλυτική στήριξη της Περιφέρειας για συνέργειες και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν.

Οι δύο άξονες αναδείχθηκαν από την συνάντηση είναι:

1.Συμπράξεις και συνέργειες όλου του επιστημονικού, υπηρεσιακού και επιχειρηματικού δυναμικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το μεγάλο ποιοτικό άλμα στην μακεδονική οινοποιία με ταυτότητα αυτόχθονων ποικιλιών.

2.Ανάδειξη των αναγκαίων πολιτικών και δράσεων για την αναδιάρθρωση και τις νέες φυτεύσεις στον μακεδονικό αμπελώνα, που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλείται να υλοποιήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν και κατέθεσαν προτάσεις η Αν. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κωνσταντία Σαλογιάννου και οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενοτήτων, ο καθηγητής του ΑΠΘ Στέφανος Κουντουράς, από την ΕΝΟΑΒΕ (οινοποιοί Β. Ελλάδος) ο κ. Στέλιος Κεχρής και ο κ. Ιωάννης Αλμπάνης και η υπεύθυνη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Φωτεινή Μυλωνά. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ «Μας δικαίωσε πανηγυρικά η ΕΑΔHΣΥ με την απόρριψη της προσφυγής», απαντάει ο Δήμαρχος, στις βολές Παλουκίδη και Κορωνά για ευθύνες του Δήμου στην απένταξη της Τεχνητής Χιόνωσης -Πράσινο φως, για συνέχιση του έργου, με εξεύρεση νέας χρηματοδότησης;

Το Xιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και η απένταξη του έργου τεχνητής χιόνωσης, απασχόλησε στα προ ημερήσιας διάταξης, την συνεδρίαση του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επήλθαν με τον Ν. 5281/2026 για την Πολιτική Προστασία

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]