Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις χιλιάδες δηλώσεις χαμηλών εισοδημάτων από ελεύθερους επαγγελματίες

Στη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στο άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών προσανατολίζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ώστε να αποτρέψουν την επανάληψη του φαινομένου που παρουσιάστηκε φέτος και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι δήλωσαν στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Το ανώτατο όριο στο άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, θα έχει την μορφή ενός ποσοστού επί του συνολικού εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες το οποίο δηλώνεται στην εφορία.

Αν για παράδειγμα το συνολικό άθροισμα των επιβαρύνσεων ενός ελεύθερου επαγγελματία από τον φόρο εισοδήματος και από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος τότε το υπερβάλλον ποσό επιβαρύνσεων θα διαγράφεται και το τελικό ύψος των επιβαρύνσεων θα διαγράφεται και το τελικό ύψος των επιβαρύνσεων θα περιορίζεται μέχρι το επίπεδο του ανώτατου αυτού ποσοστού.

Το «κούρεμα» θα γίνεται από το «κομμάτι» των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι καταβλητέοι φόροι επί του εισοδήματος θα παραμένουν στο επίπεδο που θα έχουν διαμορφωθεί από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Μειωμένα έσοδα

Σύμφωνα με στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που «διέρρευσαν» πρόσφατα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν φέτος, για το 2016, στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι για το 2015.

Συγκεκριμένα οι εν λόγω φορολογούμενοι δήλωσαν για το 2016 (στις δηλώσεις 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δις. ευρώ έναντι 4,7 δις. ευρώ για το 2015 (στις δηλώσεις του 2016).

Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού από τους φόρους εισοδήματος των συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων και τη δημιουργία κινδύνου για μείωση των μελλοντικών εισπράξεων του ΕΦΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για το βαθμολόγιο στο Δημόσιο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το κρίσιμο νομοσχέδιο του

Διαβάστε περισσότερα »

Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας: 56, 21 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για σύγχρονο δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών

Στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021-2027, εντάσσεται το έργο «Ίδρυση, Ενίσχυση και Εμπλουτισμός Σχολικών Βιβλιοθηκών», συνολικού

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]