Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026       Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές επί σκηνής

ΚΥΡΙΑΚΗ  24 ΜΑΪΟΥ 2026   Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», από το Κρατικό Θέατρο του Νόβι Σαντ Σερβίας, στον Χώρο Τεχνών, με 35 χορευτές

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο  «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο φουαγιέ της Στέγης Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αλάτι Χοντρό», του δικηγόρου και συγγραφέα Μιχάλη Τοπαλίδη

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Χορούς και τραγούδια από τα ημαθιώτικα Πιέρια, δίδαξε ο Γιάννης Τσιαμήτρος σε σεμινάριο στη Λευκάδα

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Την Δευτέρα 27 Απριλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα, «Τα Πρώτα μου Ποιήματα»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 Περίπατος βιβλίου με τον Μάκη Δημητράκη και το «Ηλιοτρόπιο»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται  το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Σάββατο 25 Απριλίου, στο ΣΤΑΡ Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γυάλινα Παιδιά – Αληθινές ζωές»

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο  Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

Κυριακή 26 Απριλίου “Ο Ποιητιτής & το Μυστικό της Εντροπίας” από την Ομάδα Σχοινί-Κορδόνι, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Προς κάθε αρμόδιο – Η πολιτιστική παράδοση της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής

Γράφει ο  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Η αναβίωση, η διατήρηση και η διάδοση των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού ιστού ο οποίος μέσω αυτών προβάλλει τις δυνατότητές του, ενώ προωθεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σε εθνικό, πνευματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ζωντανά κύτταρα που κατά παράδοση  ενεργοποιούν  πολιτιστικά τις τοπικές κοινωνίες, παραμένουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι οι οποίοι με την δραστηριότητά τους αναβιώνουν τις παραδόσεις, συσπειρώνουν τους νέους, αξιοποιούν την γνώση, προβάλουν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό του τόπου και αποτελούν  τους καλύτερους πρεσβευτές στο γενικότερο  πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Πέραν όμως από το κατά παράδοση έργο που επιτελείται από τους αρμόδιους Πολιτιστικούς Συλλόγους, σημαντική προσφορά στην υπόθεση του Πολιτισμού έχουν και άλλοι φορείς,  με κυρίως επιστημονικό και επαγγελματικό αντικείμενο.  

Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου Φορέα αποτελεί η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας, η οποία πραγματοποίησε και φέτος στην Βέροια με μεγάλη επιτυχία,  το καθιερωμένο πλέον  Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου που μετρά ήδη 12 συνεχείς διοργανώσεις.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής δεν παύει να ξαφνιάζει ευχάριστα το ημαθιώτικο κοινό με τις πολιτιστικές της πρωτοβουλίες, που δεν εξαντλούνται μόνο στο καταξιωμένο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, αλλά και σε διάφορες άλλες επιτυχημένες δραστηριότητες, σε συνεργασία με φορείς, πρόσωπα του πολιτισμού και επιχειρήσεις του τόπου. 

Χαρακτηριστικές δραστηριότητες υπήρξαν η εκδήλωση με την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, η μουσική βραδιά με την Γαλλίδα τραγουδίστρια  Isabelle Vajra στο καφέ ΣΤΑΡ, η συναυλία με τον ταλαντούχο Βεροιώτη πιανίστα Πάνο Τροχόπουλο στον ίδιο χώρο,  η βραδιά γαλλικής ποίησης σε συνεργασία με τον Ποιητικό Πυρήνα στο καφέ McOza που περιλάμβανε έργα Ημαθιωτών ποιητών μεταφρασμένα στα γαλλικά από τους καθηγητές της Ένωσης, οι βραδιές θερινού σινεμά σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ, οι ημέρες γαλλικού κινηματογράφου μικρού μήκους,  τα θεματικά μπαλ μασκέ, η συναυλία τζαζ  στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το αφιέρωμα στη γαλλική μπαρόκ όπερα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο – Τέμενος Μενδρεσέ στη Βέροια, η βραδιά Μποζολέ στην ΕΛΙΑ, η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του νομπελίστα συγγραφέα Albert Camus, τα ενημερωτικά σεμινάρια, οι βιβλιοπαρουσιάσεις στην Δημόσια Βιβλιοθήκη και το ζαχαροπλαστείο ΣΕΡΕΜΕΤΑ και άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διοργανώσεις που έχουν αναδείξει την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής σε κατ εξοχή πολιτιστικό φορέα.

    Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής, απογειώνει την εξοικείωση με την γαλλική γλώσσα από τα θρανία των αιθουσών διδασκαλίας και την εντάσσει στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.  

Το φετινό τριήμερο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών Βέροιας, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. 

Προβλήθηκαν αξέχαστες κλασσικές ταινίες με διάσημους συντελεστές που έχουν αφήσει εποχή, αλλά και σύγχρονες που προσεγγίζουν με χιούμορ και ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας. 

Η πληρότητα της αίθουσας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε όλες τις προβολές του Φεστιβάλ, δίνει και το μέτρο της αποδοχής, της αναγνώρισης και της επιβράβευσης του πολιτιστικού έργου της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής, από την τοπική κοινωνία.

Τα αυτονόητα συγχαρητήρια για το σύνολο των δραστηριοτήτων, ανήκουν στη διοίκηση και τα μέλη της Ένωσης, που με ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης, με έμπνευση  και τεκμηριωμένη γνώση, προσφέρουν αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα.

Η υποστήριξη του έργου της Ένωσης από την τοπική κοινωνία είναι δεδομένη, όπως και από τους φορείς, τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις  που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.    

 Στην εποχή της κρίσης όπου όλες οι σχετικές δραστηριότητες εκ των πραγμάτων υποστρέφονται, η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής αποτελεί μια νησίδα πολιτισμού περίβλεπτη που πρέπει να εμπνεύσει τους αρμόδιους πολιτειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, ώστε να υποστηριχθεί με κάθε περαιτέρω δυνατό τρόπο.

Στην συνείδηση  κάθε αρμοδίου πρέπει να παγιωθεί η αρχή ότι,  ο πολιτισμός αποτελεί ασφαλές ανάχωμα στην ηθική και οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος, καθώς υπήρξε πάντα η ασπίδα απέναντι στις αλλότριες και φθοροποιούς επιρροές.

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΟ Χ.Κ. ΣΕΛΙΟΥ «Μας δικαίωσε πανηγυρικά η ΕΑΔHΣΥ με την απόρριψη της προσφυγής», απαντάει ο Δήμαρχος, στις βολές Παλουκίδη και Κορωνά για ευθύνες του Δήμου στην απένταξη της Τεχνητής Χιόνωσης -Πράσινο φως, για συνέχιση του έργου, με εξεύρεση νέας χρηματοδότησης;

Το Xιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και η απένταξη του έργου τεχνητής χιόνωσης, απασχόλησε στα προ ημερήσιας διάταξης, την συνεδρίαση του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας στην Αλεξάνδρεια, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επήλθαν με τον Ν. 5281/2026 για την Πολιτική Προστασία

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]